Uz party i druženje otvoren novi prostor Fronta slobode

Tuzla je dobila novi prostor za umjetnost i aktivizam

10.12.2022 10:42
Slika
Sinoć smo svečano otvorili svoje nove prostorije u prizemlju Doma mladih u Tuzli. Time je Tuzla dobila novi prostor za umjetnost i aktivizam koji stoji na raspolaganju zajednici. Otvaranju je prisustvovao veliki broj naših prijatelja i saradnika iz svijeta aktivizma, kulture, umjetnosti, nevladinog se...

Hvala ti drugarice!

Obilježavanje 80 godina od osnivanja Antifašističkog fronta žena u Jugoslaviji

06.12.2022 11:42
Slika
Ove godine se obilježava 80 godina od osnivanja Antifašističkog fronta žena (AFŽ) u Jugoslaviji. Tim povodom je kancelarija Rosa Luxemburg Stiftung za jugoistočnu Europu uradila kratak prikaz položaja žena prije, za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji želeći ukazati na značaj revolucionar...

Tuzlanska industrija – Čitulja budućnosti

Izložba digitalnih kolaža o tuzlanskim fabrikama kroz vremenski period od 1960. do 2020.

30.11.2022 16:03
Slika
Kroz arhivske članke nekadašnjeg tuzlanskog dnevnog časopisa Front Slobode i radničkih novina Metalac, Livac i Sodaso, istraživali smo osnivanje, ekonomski razvoj i ponor četiri tuzlanske fabrike: Livnice čelika, Resod Guminga, Špiritane/Germare, i Fabrike obuće Aida. Sve četiri fabrike su prestale sa proizv...

ZAVRŠENA ŠKOLA DRUŠTVENE PISMENOSTI

KRAJ OVOGODIŠNJE ŠKOLE DRUŠTVENE PISMENOSTI FRONTA SLOBODE

06.10.2022 13:57
Slika
Jučer je završena naša već tradicionalna Škola društvene pismenosti koju smo organizirali za studente iz Bosne i Hercegovine. Uz podršku Central european university ove godine smo nastavili raniju praksu okupljanja aktivista, ljevičarskih intelektualaca i studenata. Nakon pauze usljed epidemije COVID19...

Artistička radna akcija vol. 3

Posjetite nas

06.09.2022 15:39
Slika
Artistička Radna Akcija vol. 3 UG Oblik u saradnji sa Udruženjem Front Slobode organizuje ovu sedmicu slikanje u Zlatarskoj ulici sa uchenicima Srednje likovne shklole. Od ponedjeljka do četvrtka radimo od 9h do 14h i petak od 17h do 21h... Posjetite nas u Zlatarskoj
Slika
Tema ovog predavanja bile su deponovane materije u industrijskoj zoni grada Tuzla. Najprije je dat pregled razvoja industrije u Tuzli, koja je svoj uspon doživjela 1970-ih godina prošlog vijeka.  Hemijska industrija postaje glavna značajka za Tuzlu, a Tuzla kao industrijski grad postaje pre...
Slika
Sa pozicije ekonomskog stručnjaka za energetsku tranziciju Damir Miljević je dao viđenje energetske tranzicije u Bosni i Hercegovini, te na osnovu bogatih statističkih podataka i njihove analize pružio uvid u moguće ishode budućnosti za Bosnu i Hercegovinu. Na početku predavanja Damir Miljević dao je istor...
Slika
Svaka tranzicija ima dobitnike i gubitnike. Dobitnici treba da predvode pozitivne promjene, a gubitnici ne smiju biti zapostavljeni – moraju imati priliku da se prilagode. Najveći gubitnici mogu biti energetski siromašna domaćinstva.
Slika
Prema različitim izvorima, četiri federalne vlade su u periodu od 2009-2017. izdvojile 175,3 milona KM za konsolidaciju rudnika. Pored toga, JP Elektroprivreda BiH d.d. uložila je 310 miliona KM za novu opremu i dokapitalizaciju, a skoro 200 miliona kroz druge vidove pomoći.

Dino Šakanović „Ugalj i društvo: prošlost, sadašnjost, budućnost“

Otvorene učionice za zelenu društvenu pismenost

11.12.2022 16:39
Slika
Danas, rudnici se nalaze u milijunskim gubitcima, a rudari su u borbi za svoja prava proglašeni razlogom poskupljenja struje. Posljednjih 30 godina rudarenja uglja na prostoru Tuzle je 30 godina stalnih tenzija, sukoba, štrajkova i problema.

MI SMO BUNA!

1. dio

Slika

Autor Husein Oručević donosi prvi dio radijske reportaže Mi smo Buna koji je posvećen dugogodišnjim i recentnim devastacijama biosvijeta naših rijeka i njenih pritoka. Neplansko naseljavanje biljnog svijeta koje rezultira sukobom među vrstama, izgradnja akumulacionih jezera koja mijenja narav vode i recentna izgradnja malih hidroelektrana koje poništavaju samu rijeku ozbiljne su opasnosti koje diktira neosvještena pohlepa.

Profesor Sanel Riđanović, ihtiolog Pavle Spasojević i sportsko-rekreativni ribolovac Asmir Hadžiomerović govore o negativnim procesima po biljni i životinjski svijet te po našu zajedničku budućnost ako se ovim temama ne bude pristupalo s odgovarajućim mjerama stručnosti, znanja i brige.

Reportaža je realizirana u sklopu ekološke platforme Zemlja-Voda-Zrak. Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI).

RAZGOVOR SA TATJANOM NIŠIĆ, EKOLOŠKOM INSPEKTORICOM GRADA BANJALUKE

 

Slika
O problemu nepropisno odloženog toksičnog otpada u krugu fabrike Incel u Banjaluci, za platformu Zemlja-Voda-Zrak govorila banjalučka ekološka inspektorica Tatjana Nišić. Prilog pripremio Erduan Katana.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI).
Slika
Posljedice podizanja velikih brana, riječnih fragmentacija, nasilnih stvaranja vještačkih jezera, dramatičnih izmjena hidroloških režima, već su dobro istražene i utvrđene.
Slika
Da bi se stekao širi uvid u ovu problematiku treba podsjetiti da je do curenja piralena i izbijanja požara došlo tokom sječe transformatora u Energani ( radi prodaje starog željeza). I kao što javnost čeka 26 mjeseci da ministarstvo za prostorno uređenje...

PIRALEN NAŠ SVAGDAŠNJI

Promocija dokumentarnog filma o Incelu u Banjaluci

24.05.2021 18:03
Slika
PROMOCIJA ĆE SE ODRŽATI 26. MAJA U BANJALUCI, S POČETKOM U 19 SATI U PAVILJONU STAKLENAC, PARK PETAR KOČIĆ
Slika
Multimedijalna škola će trajati od juna 2021. do aprila 2022., a prijaviti se možete do 28.5.2021.
Slika
Front slobode and the Workers’ University Tuzla cordially invite you to the online launch of the film HAK: the site of fear and a discussion on environmental violence and struggles for environmental justice in Bosnia and Herzegovina.

Participants: Professor Stefania Barca, Center for Social Studies of the University of Coimbra (CES/UC). Professor Marco Armiero, KTH Environmental Humanities Laboratory, Stockholm, Sweden.

Discussion will be hosted byProfessor Damir Arsenijević, University of Tuzla, Bosnia and Herzegovina, and the founder of the platform Zemlja-Voda-Zrak (zemljavodazrak.com).

Zoom link: https://us02web.zoom.us/j/83738058206?pwd=RE5sMmV5aVBNUGwyelppQ1JlS3d5UT09
Slika
Ono što je vidljivo golim okom je građevinski sektor koji radi punim kapacitetom. I najpovršniji pogled na stanje na gradilištima je poražavajuće. Radnici po slobodnoj volji koriste zaštitne maske, a scene da tokom pauze jedu na građevinskim elementima, da se ne poštuju socijalne distance neminovno

MULTIMEDIJALNI ARHIV RADNIČKOG UNIVERZITETA

Zajednički rad na produkciji multimedijalnih sadržaja

19.02.2020 19:50
Slika
Od marta tekuće godine Radnički Univerzitet otvara svoj arhiv i poziva sve studente i mlade da se pridruže kreiranju novih sadržaja.

Saopštenje za javnost

Inicijativa "Naše pravo je čist zrak"

06.02.2020 12:34
Slika
U cilju informisanja građana o dosadašnjim aktivnosti građanske inicijative “Naše pravo je čist zrak”, radna grupa je na sastanku održanom u srijedu, 05.02.2020. u 17h odlučila da uputi ovo saoštenje za javnost.

KONFERENCIJA "EKONOMSKE MIGRACIJE"

 

Slika
U Banjaluci je 13.11. tekuće godine održana konferencija "Ekonomske migracije", u organizaciji Radničkog Univerziteta.

SEPTEMBARSKI BILTEN RADNIČKOG UNIVERZITETA

MNOGO RIJEČI, BEZ KONKRETNIH POMAKA

Sindikalno ljeto Republike Srpske

28.08.2019 11:14
Slika
Konstatacije o položaju radnika, zahtjevi za povećanje zarada, (ne)poštivanje radnopravnog zakonodavstva i upozorenja o drastičnom odljevu radne snage adresirani prema Vladi bh entiteta Republika Srpska i poslodavcima bili su gotovo istovjetni.
Slika
"Sumnjamo da je od 2006.do 2015.godine putem menadžerskih ugovora izvučeno 21 milion maraka, a za koja novčana sredstva mi smatramo da su neosnovano isplaćena", istaknuo je tužitelj Ćazim Serhatlić.

ZATO SU NAM POTREBNE ŠKOLE DRUŠTVENE PISMENOSTI

Za Radnički Univerzitet pisala Gordana Katana

24.07.2019 10:13
Slika
Zapušteni sistem osnovnog i srednjeg obrazovanja, rat i postratna svojinska tranzicija u kojoj se „pogubila“ zabrinjavajuća većina srednje generacije , siromaštvo kako duhovno tako i ekonomsko realnost su u kojoj je odrastala i odrasta nova bh generacija.

ŠKOLA DRUŠTVENE PISMENOSTI

17.07.2019 12:00
Slika
Škola društvene pismenosti će trajati od 17. do 21. jula 2019. godine, a program će se održavati u prostorijama Erazmo centra u Tuzli.

MAJSKI BILTEN RADNIČKOG UNIVERZITETA

Škola društvene pismenosti

10.12.2018 18:20
Slika
Radnički univerzitet Tuzla pokreće Školu društvene pismenosti od polovine 2019. godine. Više informacija početkom naredne godine.
Slika
Platforma Radnički Univerzitet organizuje otvorenu učionicu na temu „Položaj radnika u Zakonu o radu F BiH u legislativi i praksi“, u Kaldrmi 2, 28.09.2018. godine u 18 sati. Na otvorenoj učionici "Položaj radnika u Zakonu o radu F BiH u legislativi i praksi“ će se ukratko učesnicima predstaviti

SINDIKATI RS U VRIJEME PREDIZBONE KAMPANJE

Za Radnički univerzitet pisao Erduan Katana

01.09.2018 18:26
Slika
Vlast u bh. entitetu Republika Srpska odlukom da simbolično poveća plate i to na samom startu predizborne kampanje pokušava da „kupi „ još jedan mandat. Na ruku joj ide i dio rukovodstva Savez sindikata RS, no i među njima je sve više nezadovoljnih ovakvom politikom .

Otvorena učionica: „Tvornica je naša“

Sažetak pripremila Gordana Katana

04.07.2018 18:29
Slika
U Banjalučkom socijalnom centru Basoc, a u organizaciji Radničkog univerziteta Tuzla 30. juna održana je otvorena učionica „ Tvornica je naša“.

Prava radnika u medijima

Za Radnički univerzitet pisala Maja Nikolić

28.06.2018 18:30
Slika
Iako se ranijih godina puno više govorilo o pravima radnika, posljednje dvije godine zainteresiranost medija za ove teme je splasnula. Medijska izvještavanja o pravima radnika svode se uglavnom na dnevne izvještaje bez konkretnih analiza. Pokazalo se to i u mjesecu junu 2018.godine kada su...

IZ ARHIVA

Zabava/ Kultura

Izlet u Mostar

12.04.2017 20:41
Slika
Postoji interesovanje i volja da se organizuje izlet u Mostar, koji će se najvjerovatnije desiti 13. ili 20. maja (subota), uglavnom između 1. Maja i početka Ramazana. Karta će koštati oko 20 KM, a spisak za zainteresovane ćemo ostaviti na portirnici. Razmislite, nagovorite se, ostavite koju markicu u džepu i vidimo se u Mostaru.

 

Sve detaljnije informacije postavit ćemo ovdje, na isto mjesto, naknadno i blagovremeno.

                                                                                           Radnici i RU

Feb 7, 2014
Glas Dite je dokumentarni film nastao u produkciji Fronta slobode - Tuzla.
Borba radnika Dite i vapaj za sređivanje situacije koja je zadesila ovu fabriku i mnoge druge u Bosni i Hercegovini. Film je nastao u vrijeme velikih protesta ispred fabrike deterdženata Dita - Tuzla u decembru 2012. godine. Intervju je vođen sa predsjednicom štajkačkog odbora Eminom Busuladžić.

Nema vijesti za prikaz, molimo prvo dodajte jednu

Nema vijesti za prikaz, molimo prvo dodajte jednu

0 0

Kontaktirajte nas

 

 

Front Slobode
Dragiše Trifkovića 2/3
Tuzla, 75 000
Bosna i Hercegovina
runiverzitet@gmail.com

Mapa

Brojač posjeta

Broj online korisnika: 1

Broj jedinstvenih posjeta: 53565

Ukupno pregleda: 472933