Rad i pandemija

NOVINARI SAMI PROTIV SVIH

 

14.07.2020 10:55
Slika
Senad Pećanin: Dugotrajni trend pogoršavanja ionako očajnog socijalnog i radnopravnog statusa novinara, zajedno sa fizičkom ugroženošću, potkopava temelje demokratskih normi na kojima počiva svako civilizovano društvo.


AUTOR: DRAGAN PAVLOVIĆ

Zašto je neslavno propala inicijativa kluba novinara Banjaluka da se napad na novinare u krivičnopravnom smislu tretira kao napad na službena lica? To nam je ukratko objasnio Marko Divković, predsjednik Udruženja BH novinari: "Suština je u tome da mi protiv sebe često imamo podzemlje, policiju, pravosuđe i politiku, tako da ne znaš gdje jedno završava a drugo počinje".

 

Gdje si da te ubijem


Divković dodaje da članovi Udruženja nisu ni očekivali da Narodna skupština RS postupi drugačije:

"Veliki broj onih koji krše prava novinara su u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, odnosno upravo tamo, u institucijama koje bi trebale da rade na zaštiti novinara. Da su postupili drugačije i prihvatili našu inicijativu, oni bi zapravo radili protiv svog interesa! Ni jedna vlast novinarima neće pokloniti ni slobodu ni prava ako se mi za nju sami ne izborimo. A medijska scena u BiH, podijeljena po svim mogućim šavovima – stranačkim, nacionalnim, entitetskim – po oblicima vlasništva teško da će se izboriti za neko svoje pravo, pa tako ni za ovo da se napad na njih kažnjava kao napad na službeno lice".


Divković dodaje da se prijedlog sastojao u tome da se napadi na novinare u službi tretiraju kao napadi na službena lica, odnosno da napad na novinare bude tretiran strožijim kaznama.


"Nismo imali namjeru da novinare tretiramo kao službena lica, jer bi novinari u tom slučaju bili službenici vlasti. Imali smo namjeru da krivičnopravna sankcija napada na novinare bude mnogo strožija. Danas naše pravosuđe ogroman broj napada na novinare tretira kao najobičnije kokošarske parnice – izuzimajući napad na kolegu Kovačevića. Međutim, taj postupak još nije doveden do kraja i još se ne zna ko su naručioci napada. Zna se: kad god je vlast iza nekog problema, nikad se ne saznaju sve okolnosti", kaže Divković.


Podsjetimo: u inicijativi za izmjenu i dopunu Krivičnog zakona RS navedeno je: "Ko napadne ili ozbiljno prijeti da će napasti novinara ili lice koje pomaže novinaru u vršenju novinarskog posla, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dvije godine. Ukoliko počinilac novinaru nanese tešku tjelesnu povredu ili mu zdravlje teško naruši, kazniće se zatvorom od jedne do osam godina".


Međutim, prijedlog novinarskog udruženja nije ni došao na skupštinsko razmatranje jer je "proceduralnim igrama unaprijed skinut, te nije ni išao u proceduru", podsjeća Divković.


Da je ova inicijativa prošla u RS, bilo bi logično očekivati da se po istom principu tretira napad na novinare u FBiH. Međutim, napadi i prijetnje novinarima u oba entiteta i dalje će uglavnom ostati nekažnjeni, ili će počinioci biti kažnjeni novčanim kaznama, kao što je Sadik Bahtić (Stranka za BiH), tadašnji zastupnik državnog Parlamenta, 2009. godine kažnjen sa 500 KM zbog napada na ekipu FTV...


Koliko se riječ medija poštuje? Divković navodi činjenicu da je Udruženje BH novinari još prije tri godine pokrenulo inicijativu za donošenje zakona o medijskom oglašavanju i medijskom vlasništvu:


"Željelo se utvrditi ko su vlasnici medija, jer u ovoj zemlji bilo ko može da formira medij, odakle god da je i sa bilo kakvim namjerama. Može da oglašava šta hoće i koristi medijski prostor, a da ovoj državi ne plaća porez. Međutim, u ove tri godine ta inicijativa se negdje zaturila u skupštinskim ladicama, jer što bi donosili taj zakon kad od ovog koji je na snazi mnogi imaju i te kako mnogo koristi?"


Senad Pećanin, nekadašnji glavni urednik magazina BH Dani, a danas ugledni advokat, kaže da već odavno postoji potreba za zakonskom zaštitom novinara u obavljanju profesionalnih zadataka.


"Učestalost različitih vrsta ataka na novinare, a posebno nesankcioniranje fizičkih napada i prijetnji, nalažu mnogo značajniju zaštitu novinara. Dugotrajni trend pogoršavanja ionako očajnog socijalnog i radnopravnog statusa novinara, zajedno sa fizičkom ugroženošću, potkopava temelje demokratskih normi na kojima počiva svako civilizirano društvo”, ističe Pećanin.


Dodajmo da je u posljednjih nekoliko godina zabilježen porast broja napada na novinare. Prema podacima Linije za pomoć novinarima u BiH, u periodu od 2006. do 2016. godine nad novinarima je izvršeno više od 70 krivičnih djela, a samo u 20 posto slučajeva počiniocima su izrečene sankcije. Više od 45 posto napada na novinare i prijetnji nikada nisu istraženi, ili se “arhiviraju” zbog navodne nemogućnosti utvrđivanje identiteta počinioca.


Tokom 2018-2019. godine Linija za pomoć novinarima Udruženja BH novinari registrovala je 118 slučajeva ugrožavanja bezbjednosti, života i prava novinara u Bosni i Hercegovini. Među njima je najteži i najopasniji pokušaj ubistva Vladimira Kovačevića. Zabilježeno je i 11 fizičkih napada, 13 eksplicitnih prijetnji smrću i desetine drugih oblika kršenja prava na slobodu izražavanja.


Među novinarima koji su najčešće izloženi napadima su novinari koji pišu za rubriku Crna hronika. Nebojša Tomašević, novinar Glasa Srpske, ističe da su novinari često na vjetrometini i "da ih svako napada i krivi za šta mu god padne na pamet".


„Uvijek su svima krivi novinari, a to svakako doprinosi da se pojedinci ne libe da fizički nasrnu na medijske radnike. Novinare napadaju i kriminalci, a često su, nažalost, i meta napada neprofesionalnih policajaca. Tokom obavljanja svog posla imao sam nekoliko situacija u kojima mi je prijećeno da će me tući, ubiti i slično, ali, srećom, još nisam doživio fizičke napade. Jedan od tih slučajeva sam prijavio policiji, ali od prijave nije bilo ništa. Pitali su me da li me osumnjičeni udario i je li prijetnja izrečena više ili jednom. I se sve na tome završilo. Radilo se o telefonskoj prijetnji osobe osumnjičene za šverc droge, koja mi je psovala svašta i rekla da će me tući. U jednom slučaju sam imao situaciju gdje je gazda jednog lokala na koji je bačena bomba, kada sam ga pozvao da mi da izjavu, upitao: „Gdje si, da dođem da te ubijem“; naravno, nisam ga sačekao. Prijećeno mi je čak i u Okružnom sudu u Banjaluci, kada je jedan od optuženih rekao: „Vidjećemo se kad izađem iz zatvora“. Na tu prijetnju je, moram priznati, reagovala sutkinja, koja je oštro upozorila tu osobu da to ne smije da radi i da zbog toga može odgovarati", sjeća se Tomašević.


On dodaje da nije imao prijetnje i napade od policije, mada je više puta grubo otjeran s mjesta događaja:


"U pojedinim slučajevima sam imao situaciju da su mi policajci povišenim i grubim tonom govorili: „Šta ćete vi ovdje, bježite!“, bez obrazloženja naredbe i pored činjenice što sam im se predstavio kao novinar. Samo iz mog, ali i iz primjera brojnih kolega koji su, nažalost, pretučeni, vidljivo je da je neophodno da se novinari zaštite. Jer ako imate situacije da se novinarima prijeti, da neke i tuku, a da niko ne reaguje i da zato ne odgovara, logično je da će tih napada sigurno biti još i više. To nereagovanje će ohrabriti mnoge koji će zbog pisanja novinara o njihovom kriminalu odlučiti da ih pretuku kako bi ostale upozorili da se o njima ne piše. Odlučiće se na to jer će im svakako to biti najlakša opcija kako bi sakrili svoj kriminal a da ne odgovaraju. Drugačija situacija bi bila kada bi se za napad na novinare krivično odgovaralo. Mnogi bi dvaput razmislili da li da napadnu novinara".


Podsjetimo da je 26. avgusta 2018. godine u Banjoj Luci napadnut Vladimir Kovačević, novinar BN televizije Gerila.info, a ovaj napad Tužilaštvo je okarakterisalo kao pokušaj ubistva. Zbog ovog napada je prije oko godinu dana Okružni sud u Banjoj Luci na četiri godine zatvora osudio boksera Marka Čolića (33) . Također, u toku je suđenje Nedjeljku Dukiću (29) iz Kneževa, drugooptuženom za pokušaj ubistva Kovačevića.


Kovačević je pretučen u banjalučkom naselju Obilićevo dok se vraćao kući iz redakcije, nakon izvještavanja sa protesta grupe Pravda za Davida. Nanesene su mu povrede glave metalnim šipkama, zbog čega je bio hospitalizovan u UKC Republike Srpske.


Da su novinari i u regionu mete i kriminalaca i čuvara reda, svjedoče najnoviji snimci sa protesta u Beogradu, gdje su novinare nekoliko medija napali pripadnici specijalne policije dok su radili svoj posao.

0 0

Kontaktirajte nas

 

 

Front Slobode
Đorđa Mihailovića 3/4
Tuzla, 75 000
Bosna i hercegovina
runiverzitet@gmail.com

Mapa