Rad i pandemija

RAK I POLITIČKE METASTAZE

 

21.06.2020 18:02
Slika
Struka je jasna: Milinović će degradirati novinarsku profesiju i smanjiti kvalitet programa ionako upitnog sadržaja javnih servisa. Jedina sreća je to što se još ne nazire njegovo imenovanje, koje mora usvojiti Savjet ministara, pošto su sva imenovanja zakočena zbog političkih trzavica aktuelne vlas

AUTOR: SLAĐAN TOMIĆ

Zbog kršenja Kodeksa o komercijalnim komunikacijama, Kodeksa o audio-vizuelnim medijskim uslugama (pravičnost i nepristrasnost), Zakona o komunikacijama, prava na odgovor, zaštite privatnosti i niza drugih kršenja etičkih i zakonskih pravila, Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK BiH) kaznila je RTRS sa 171.500 KM u periodu od marta 2014. do decembra 2019. godine. Upravo u ovom razdoblju od skoro šest godina generalni direktor RTRS-a bio je Draško Milinović, kojeg je RAK 29.8.2017. kaznio sa 15.000 KM zbog utvrđenog kršenja Zakona o komunikacijama i/ili propisa Agencije nepostupanjem po nalogu iz Zaključka Agencije. Milinović je na mjesto direktora RTRS-a došao s pozicije šefa kabineta tadašnje premijerke Republike Srpske Željke Cvijanović.

 
Za vrijeme Milinovićevog upravljanja RTRS-om, RAK BiH je tom javnom servisu izrekao ukupno 18 izvršnih mjera. Neke od njih su bile opomene, ali najveći broj kazni izrečen je zbog pristrasnosti i kršenja načela pravičnosti. O radu i kvalitetu informativnog sadržaja RTRS-a svoje mišljenje iznio je i State Departement, koji u Izvještaju iz 2017. navodi da je RTRS „pod kontrolom Vlade Republike Srpske, koja televiziju koristi za svoje ciljeve“.

 Uprkos ovim činjenicama Draško Milinović je na telefonskoj sjednici Savjeta RAK-a izabran za generalnog direktora ove bh. regulatorne agencije.

 
Kako je izabran Milinović

 Nakon izbora Milinovića, predsjedavajući Vijeća RAK-a Plamenko Čustović podnio je ostavku. On za Radničku solidarnost kaže da su „članovi Vijeća bili jednoglasnog mišljenja da će gospodinu Predragu Kovaču biti obnovljen mandat“. O tome zašto su naprasno promijenili mišljenje Čustović kaže: „Ja ne znam je li bilo pritisaka, ali po mom mišljenju radilo se o glasanju pod nekim uticajem i iz nekih interesa. Ne želim da nagađam šta je koga motiviralo da glasa“.

 
Predrag Kovač, aktuelni direktor RAK-a, poslao je u javnost poruku prema kojoj je član Vijeća RAK-a Miloš Šolaja morao glasati za Milinovića zbog pritisaka. Prema Kovačevoj poruci, Šolaja je napisao: „Stid me je zbog ovog, ma koliko racionalni bili razlozi za ovakvu odluku. Ustuknuo sam pred ucjenama kada su startovana djeca. Nisam izdržao. Nemam obraza u oči da pogledam, neću dolaziti u Sarajevo, nemam snage da se sretnemo“.

 Šolaja o ovome za Radničku solidarnost nije htio govoriti kako ne bi „dolijevao ulje na vatru“.

 Zbog svega toga je Predrag Kovač podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv N.N. lica. U kojoj se fazi predmet nalazi nismo saznali, jer odgovor, danima nakon poslanog upita i telefonskih poziva, nismo dobili.

 
 Srozavanje profesionalnosti RTRS-a nagrada za Milinovića

 Plamenko Čustović imenovanje Milinovića za direktora RAK-a smatra pogrešnim:

 “Moje je mišljenje da je to vrlo pogrešna odluka jer smo nagradili osobu koja je loše radila u javnom servisu, nije osigurala da javni servis ispunjava svoju misiju. To je loša poruka i za novinarstvo. Teško je očekivati da neko ko je radio pod, po mom mišljenju, uticajem politike sada na čelu RAK-a osigura nezavisno postupanje i funkciju koju RAK treba da ima”.

 Predsjednik Udruženja BH novinari Marko Divković kaže da je Milinovićevo imenovanje poniženje za sve koji su radili zakonito i profesionalno:

 “S obzirom na činjenicu da je bio na čelu RTRS-a, medijske kuće koja je nanizala podugu lepezu prekršaja i kazni, jasna je poruka njegovih političkih patrona kojom se promovišu sluganstvo, neprofesionalizam i mržnja. Time se ujedno baca u blato sve što je u medijskoj sferi postignuto posljednjih godina, a to nije malo”, kaže Divković.

 
Novinarka Rubina Čengić kaže da je ovo još samo jedno političko imenovanje u dugačkom nizu. Stotine hiljada maraka kazni, tvrdi Čengić, pokazuje da osoba imenovana za direktora RAK-a ne razumije pravila te agencije i njenu regulatornu ulogu, te dodaje da ne vjeruje da će se zaustaviti trend opadanja ugleda RAK-a:

 
„S druge strane, dovoljno je pogledati nekoliko sati programa RTRS-a i uočiti da on ne zadovoljava ni elementarne standarde profesije niti uslove iz dozvole za korištenje frekvencije“, ocjenjuje Čengić.

 Pokušali smo dobiti i Milinovića, ali nije se javljao na naše telefonske pozive.

Struka je jasna: Milinović će degradirati novinarsku profesiju i smanjiti kvalitet programa ionako upitnog sadržaja javnih servisa. Jedina sreća je to što se još ne nazire njegovo imenovanje, koje mora usvojiti Savjet ministara, pošto su sva imenovanja zakočena zbog političkih trzavica aktuelne vlasti. Stoga postoji nada da će Milinovićevo 'upravljanje' RAK-om biti što kraće.
0 0

Kontaktirajte nas

 

 

Front Slobode
Đorđa Mihailovića 3/4
Tuzla, 75 000
Bosna i hercegovina
runiverzitet@gmail.com

Mapa