Zidne novine

EKOFEM BIH: DRUGA EKOFEMINISTIČKA KONFERENCIJA U KAKNJU

DANAS KADA UGALJ VIŠE NIJE JEDINI IZVOR ENERGIJE, SVE SU GLASNIJI POZIVI ZA NJEGOVIM NAPUŠTANJEM

26.03.2023 15:25
Slika
 

Kakanj je jedno od mjesta u Bosni i Hercegovini koje je već decenijama blisko povezano s ugljem. Ovaj resurs u isto vrijeme je i hranio i trovao Kakanj, baš kao i Tuzlu, Ugljevik, Gacko, Lukavac i mnoga druga mjesta širom Bosne i Hercegovine. Danas kada ugalj više nije jedini izvor energije, sve su glasniji pozivi za njegovim napuštanjem.

Upravo su se u Kaknju za vikend okupile ekološke i feminističke aktivistice koje su tražile pravednu energetsku tranziciju i zdrav okoliš. Okupljanje smo organizovali uz podršku Mreže za izgradnju mira i udruženja Alternativa u Kaknju koje je bilo domaćin ovog susreta ekofeministica iz Bosne i Hercegovine.

Radilo se o nastavku saradnje i drugom susretu uživo u okviru platforme Ekofem BiH koja je uspostavljena na prvoj konferenciji u Tuzli u oktobru 2022. godine. Aktivistice su u prostoru Kreativno inovacijskog centra Kakanj- KICK razgovarale o svojim iskustvima borbe za čist okoliš, zdravlje i energetsku pravdu.

Veliki dio susreta posvećen je problemima s kojima se aktivistice suočavaju u svojim sredinama, počevši od nepovjerenja, preko ignoriranja pa sve do otvorenog progona od strane politike. Jednoglasno je osuđen novi razvoj događaja u Republici Srpskoj gdje su entiteske vlasti počele otvoreno proganjati nevladine organizacije gledajući u njima političkog neprijatelja, umjesto partner u izgradnji društva.

Učesnice su razgovarale o energetskom siromaštvu, problemu grijanja u raznim sredinama, pozitivnim i negativnim efektima termoelektrana na lokalne zajdnice, budućnosti fosilnih goriva i rudnika, te o efektima energetske tranzicije na lokalne zajednice. Fokus razgovora bio je na građanskom aktivizmu odozdo te mogućnostima formiranja malih građanskih energetskih zajednica u cilju postizanja energetske pravde, energetske demokratije i energetske održivosti.

Na kraju susreta dogovoren je nastavak saradnje i novo okupljanje na jesen 2023. godine u Banjaluci, kao simboličan oblik podrške tamošnjim udruženjima suočenim s pritiscima od strane vlasti.

0 0

Kontaktirajte nas

 

 

Front Slobode
Dragiše Trifkovića 2/3
Tuzla, 75 000
Bosna i Hercegovina
runiverzitet@gmail.com

Mapa

Brojač posjeta

Broj online korisnika: 1

Broj jedinstvenih posjeta: 70925

Ukupno pregleda: 609812