Rad i pandemija

KOJIM MEDIJIMA ĆE POMOĆI VLADA RS ( SNSD)?

 

07.06.2020 21:34
Slika
Mediji su u očajnoj ekonomskoj situaciji, novinari takođe, jer im prijete ili otkazi ili danonoćni rad za mizerne (smanjene) plate. U situaciji kada, i ranije skroman marketinški kolač faktički više ne postoji, medijske kuće su u borbi za opstanak prepuštene na nemilost vlastima...
AUTOR: SLAĐAN TOMIĆ

Na samom početku pandemije Covid-19 stručnjaci su tvrdili da će ekonomske posljedice pandemije odnijeti više života od samoga virusa. Nije dugo trebalo da shvatimo kako finansijska kriza potresa i BiH. Tokom pandemije otkaz je dobilo 1.633 radnika u Republici Srpskoj i 25.638 radnika u Federaciji BiH. Među prvima koji su dobili otkaze bili su novinari. Koliko je do sada poznato, četiri medijske kuće u Federaciji podijelile su više od pedeset otkaza, a zabilježeno je i smanjenje plata novinarima javnih servisa. Otkaza u medijima u Republici Srpskoj za sada nema. No, mediji se suočavaju s velikim finansijskim problemima; pomoć države ili entiteta je neophodna, a najave te pomoći zabrinjavaju medijske radnike.

Ko daje pomoć

Iako po svojoj funkciji treba primarno da se bavi vanjskom politikom, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik često se miješa u unutrašnju, pa i u lokalnu politiku, čime po logici stvari treba da se bave premijeri, ministri i načelnici opština. No, kako je Dodik predsjednik najveće političke partije u Republici Srpskoj, on politiku često unosi i tamo gdje ne bi smio – posebno u medije. On je prvi zvaničnik iz Republike Srpske koji je obećao pomoć medijima. No, razlog skepticizmu koji gaji predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić sadržan je u činjenici da je najava pomoći medijima došla iz prostorija političke stranke a ne iz institucija.

„SNSD je danas dogovorio da se pomogne medijima u RS, imajući u vidu otežane okolnosti u kojima su mediji radili“, rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nakon sjednice Izvršnog komiteta ove stranke 8. maja 2020 To je za medijsku zajednicu porazno.

„Ja ne znam da neka stranka ima budžet za medije i da je ikada neka stranka pomagala medije, a ako je mislio (Milorad Dodik,op.aut.) na institucije Republike Srpske, onda je to trebalo da saopšti premijer ili ministar finansija“, kaže Vukelić.

No, iz Vlade stižu tek šture informacije.

„Vlada Republike Srpske donijela je odluku da će pomoć biti pružena svim poslovnim subjektima čije je poslovanje direktno ili indirektno pogaženo odlukama Republičkog ili opštinskih štabova, pa tako i medijima“, stoji u Vladinom odgovoru na naš upit. Iz Vlade nisu odgovorili ni ko su mediji koji će dobiti novac, koliko novca će dobiti i po kojim kriterijima. Jasno je samo to da novac neće dobiti mediji koji su tokom pandemije dijelili otkaze.

Naknadno pojašnjenje stiglo je iz Ministarstva privrede i preduzetništva; u njemu se navodi da će pomoć dobiti oni mediji koji su aplicirali sa zahtjevom za isplatu najniže bruto plate za april 2020. godine.

Jedini zaključak koji se može izvući iz navedenog odgovora jeste da u ministarstvu ne znaju kako je Milorad Dodik mislio pomoći medijima, jer se odredbe o isplatama najnižih bruto plata za mart i april odnosile na realni sektor i na male poduzetnike.

Novinarka i aktivistkinja Milkica Milojević potez Milorada Dodika vidi kao još jedan dokaz da u Republici Srpskoj institucije ne postoje „kao onomad, kad je, prije ikakve odluke ijednog organa vlasti, ili kriznog štaba, na privatnoj televiziji, koju kontroliše njegova porodica, najavio uvođenje vanrednog stanja, rekavši, otprilike: 'Nećete izlaziti poslije osam uveče, ja tako kažem!', a poslije su uslijedile superhitne sjednice kako bi se legalizovalo ono što je 'šef rek'o' – uvođenje policijskog časa i slanje specijalaca s dugim cijevima na ulicu“.

Milojević podsjeća se u takvim situacijama Dodik predstavlja kao zaštitnik medija.

Dakle, pomoć se dijeli iz budžeta, i za to je nadležno Ministarstvo privrede, a nikako politička stranka kako je to predstavio Milorad Dodik.

Ko dobija pomoć

Pomoć treba da dobiju svi mediji, saglasni su naši sagovornici; ali prisutna je bojazan da će pomoć dobiti redakcije one koje su privržene vlastima. Ostaje nejasno koji mediji dobijaju pomoć, po kojim kriterijima i hoće li pomoć dobiti redakcije ili novinari.

„Važno je da pomoć ne bude dijeljena samo medijima kojima se sviđa rad Vlade i onima koji rade onako kako se sviđa Vladi i institucijama RS. Tu treba napraviti jasne kriterije da novac dobiju svi mediji. Da novac dođe do svakog novinara koji je radio u doba pandemije“, apeluje Siniša Vukelić, dodajući da mediji i novinari, zbog ranijeg iskustva, imaju razloga za zabrinutost. Podsjeća da je „prije nekoliko godina Vlada podijelila 14 miliona KM iz budžeta svojim medijima, koji se nisu kritički odnosili prema radu institucija i nisu se bavili tom vrstom novinarstva. Neki mediji su poslije propali jer su postojali samo zbog te pomoći“.

Urednik portala Istinito i predsjednik Centra za slobodno novinarstvo iz Banjaluke (CESNO) Željko Raljić skeptičan je kada je u pitanju finansijska podrška medijima u Republici Srpskoj, koju najavljuju već skoro mjesec dana, a da se ništa konkretno ne zna:

„Od Vlade RS pomoć očekuju mnogi, pa tako i mediji, koji su otežano poslovali za vrijeme epidemije. Naravno, treba imati u vidu da su ugroženiji komercijalni mediji, kojima je otkazana većina marketinških aranžmana tokom ove krize, za razliku od javnih servisa, koji imaju zagarantovane prihode kroz RTV taksu i podršku svojih osnivača. Veoma je bitno naglasiti da je priča o pomoći medijima krenula iz vrha politike i da ju je prvi plasirao član Predsjedništva BiH i lider SNSD Milorad Dodik, koji je daleko manje pozvan da govori o tome u odnosu na premijera RS“, kaže Raljić za Radnički univerzitet.

Raljić Dodikovu najavu ocjenjuje kao politički stav i način da se animiraju mediji u predizbornoj godini:

„Biće veoma interesantno pratiti razvoj situacije u vezi s tim, jer je poznato da Vlada RS, kao ni ostale vlade na državnom, entitetskim i nižim nivoima vlasti u BiH, nemaju viška novca.“

On sumnja da će Vladi biti teško da razdvoje 'poslušne' i 'neposlušne' medije, koje inače tako kvalifikuju. Baš kao i Vukelić, pita: da li će vlast pomoć pružati vlasnicima medija, poslodavcima, ili radnicima, novinarima i ostalim zaposlenim u medijima? „U pitanju bi bio višemilionski iznos, a novca ni na vidiku! Primjera radi, turistički vaučeri koji su najavljeni kao pomoć vlade RS sektoru turizma biće plaćeni iz Kompenzacionog fonda, dakle, 'živog' novca nema! Poznato je da ima problema i sa isplatom plata za april radnicima koji nisu radili tokom vanrednog stanja uzrokovanog epidemijom korona virusa, pa sam dodatno skeptičan da će se lako naći novac za pomoć medijima“.

Dok Raljić sumnja da će Vlada imati novca, Milojević sumnja u kriterije po kojima će Vlada dodjeljivati novac medijima – ako ga bude dodjeljivala:

„Naravno da mediji, koji su u doba korone radili udarnički u javnom interesu, imaju pravo da dobiju finansijsku podršku iz javnih izvora, ali ne na način kako to u vrhu SNSD-a zamišljaju i kako će, kao i do sada, vjerovatno, provesti: da oni odokativno daju koliko hoće i kome hoće, držeći medije dodatno zavisnim i uhvaćenim u zraku (samo)cenzure zarad golog opstanka. Demokratski, po redu i zakonu, a i po evropskim standardima, bilo bi da se prvo odredi koliko RS može da odvoji za podršku medijima, pa da se odrede koji su prioriteti za medijsku javnu promociju (promocija domaće turizma, privrede, ljudskih prava, zdravstvenog prosvjećivanja i slično), pa da se onda u skladu s tim prioritetima raspiše javni poziv, pa da se novinari i mediji prijave sa svojim projektima, pa da se izaberu najbolji projekti i da sve to bude rađeno na transparentan način, ili, narodski rečeno, tako da svako može da zaviri u lonac i pogleda šta se kuva“.

No, za sada rijetki zaviruju u lonac i samo oni znaju da li u njemu uopšte ima šta da se kuva. Kuva se, i to mnogo, u novinarskoj zajednici koju, osluškujući kolege, znam da mnogi žele napustiti.

„Mediji su u očajnoj ekonomskoj situaciji, novinari takođe, jer im prijete ili otkazi ili danonoćni rad za mizerne (smanjene) plate. U situaciji kada, i ranije skroman marketinški kolač faktički više ne postoji, medijske kuće su u borbi za opstanak prepuštene na nemilost vlastima, koje još jedine imaju neke pare –  naše pare iz budžeta, i pravo da se zadužuju na naš račun. Dakle, situacija je krajnje groteskna: mediji moraju da se dodvoravaju moćnicima da bi im oni dali naše pare jer je kod njih ključ od kase! Moćnici se ponašaju kao da taj novac donose od svoje kuće i sa svoje djedovine, negdje iz nekih Bakinaca. Građani istovremeno ništa ne razumiju jer se, ako ćemo pravo, svih proteklih godina i nismo trudili da 'opismenimo' javnost, što bi nam, po nekoj starinskoj deontologiji, trebalo da bude (jedna od) misija“, veli Milkica Milojević. Ona smatra da će bez kriterija koje je navela novac dobiti mediji u funkciji predizborne kampanje SNSD-a te jačanja osione vlasti njenog šefa i držanja medija i novinara u apsolutnoj pokornosti. Uostalom, SNSD-ova Sanja Vulić, podsjeća Milojević, nedavno je rekla gdje je nama novinarima mjesto. Pitanje je hoćemo li bez pogovora pristati na to.
0 0

Kontaktirajte nas

 

 

Front Slobode
Dragiše Trifkovića 2/3
Tuzla, 75 000
Bosna i Hercegovina
runiverzitet@gmail.com

Mapa

Brojač posjeta

Broj online korisnika: 1

Broj jedinstvenih posjeta: 71652

Ukupno pregleda: 617074