Rad i pandemija

MOŽE LI SPASITI PRIVREDA?

Prijedlog budžeta za 2021. godinu

15.12.2020 15:27
Slika
Ministrica finansija RS potvrdila je da će 2021. biti godina štednje zbog pandemije virusa korona, te da će se javni sektor odreći materijalnih troškova, nabavki koje nisu neophodne, manje će se putovati, a samim time umanjiće se potrošnja za gorivo i reprezentacije.

AUTORICA: SANELA KARAICA

Privreda Republike Srpske je i prije početka pandemije bilježila značajan pad aktivnosti. Industrijska proizvodnja u 2019. godini, u odnosu na godinu ranije, smanjena je za 11,4 posto, dok je pad prerađivačke industrije bio još izraženiji i iznosio je 12,4 posto. I mnogo jače privrede bačene su na koljena nakon pojave koronavirusa, kada su vlasti posegnule za strogim epidemiološkim mjerama. One su uključivale, pored ostalog, zatvaranje granica, zabranu rada pojedinim djelatnostima i ograničenje kretanja. Oni sektori koji su nastavili raditi suočili su se sa otežanim transportom, nedostatkom repromaterijala… Radnici su ostajali bez posla, a manja primanja u domaćinstvima dovela su do pada tražnje za robama na tržištu.

Dva rebalansa

Prošlo je devet mjeseci od prvog evidentiranog slučaja oboljenja COVID19 u našoj zemlji. Sa dolaskom jeseni broj novozaraženih je eskalirao, a procenat umrlih je zabrinjavajući. Iako nerado, vlade su ponovo reagovale. U RS je ograničen broj osoba koje mogu prisustvovati javnim i privatnim skupovima, ugostiteljskim objektima propisano novo radno vrijeme, od 6.00 do 22.00 sata, a tokom noćnih sati može se vršiti samo šalterska prodaja. Kako bi što više radnika sačuvalo svoje poslove, a poslodavci firme, neophodna je intervencija i finansijska podrška nadležnih.

Republika Srpska je u 2019. godini dva puta rebalansirala budžet. Iz Vlade RS su obrazložili da je drugi rebalans, koji je Narodna skupština usvojila početkom decembra, neophodan zbog novonastale situacije izazvane širenjem virusa korona, koja je dovela do promjene u primicima i izdacima. Ovaj rebalans viši je za 23 miliona KM, odnosno 0,6 posto u odnosu na prvi. Transfer Kompenzacionom fondu uvećan je za dodatnih 21 milion KM, a subvencije za povećanje plata radnicima za tri miliona KM. S druge strane, predviđene su uštede na izdacima. Narodna skupština je na istoj sjednici po hitnom postupku usvojila i set zakona kojim se smanjuju parafiskalni nameti i opterećenje privrede, a uskoro se očekuje i donošenje budžeta za 2021. godinu.

Predsjednik Udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić kazao je medijima da poslodavci u razgovorima o budžetu za narednu godinu nisu imali pretjerane zahtjeve, osim što smatraju da treba da se izađe iz ove situacije i da se radi na očuvanju radnih mjesta. Inače, broj nezaposlenih porastao je za 2.500 u odnosu na period prije pojave virusa. Trivić je kazao da ove godine nisu tražili pomoć u smislu povećanja plata nego oslobađanje od poreza za one koji nisu u sivoj zoni.

“Najvažnije je da je Vlada prihvatila da postoje ugrožene kategorije poslodavaca, a zajedno ćemo procjenjivati ko su oni i koje su to grane”, rekao je Trivić za ATV, te napomenuo da su među ugroženima oni iz oblasti saobraćaja, ugostiteljstva i turizma.

Da je situacija u ovim granama privrede katastrofalna, potvrdio nam je Zlatan Tatić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Horeca.

“Svakog dana ne samo da se otpuštaju radnici nego se zatvaraju kompletni objekti. Poslodavci ostaju bez prihoda, radnici bez posla, a Vlada apsolutno ne obraća pažnju na to i ignoriše naše apele i dopise koje smo do sada upućivali. Evo sada su raspisali pozive za pomoć hotelima i turističkim agencijama, ali su propisali takve uslove da će možda svega jedan ili dva poslodavca uspjeti da apliciraju. Uslov je da mogu aplicirati oni koji su imali pad prometa iznad 40 posto, a pri tome nisu otpustili 15 posto radnika, što je apsolutno nemoguće.

Zamislite da mjesečno imate promet od 10.000 KM i imate pet radnika, ako vam je pao promet na 5.000 KM, logično je da ne možete ostaviti sve radnike nego ćete morati otpuštati da biste opstali”, rekao je Tatić za Radničku solidarnost.

Tatić se požalio da poslodavci koje okuplja ovo udruženje trenutno nemaju nikakvu podršku vlasti, a da obećanja koja su dobijali prije lokalnih izbora nisu ispunjena.

Uredbu koju je spomenuo Tatić – o postupku dodjele sredstava ugostiteljima koji pružaju uslugu smještaja, turističkim agencijama i izvođačima umjetnosti za saniranje finansijskog gubitka zbog posljedica pandemije virusa korona – Vlada Republike Srpske usvojila je 3. decembra.

Definisano je da pravo na dodjelu sredstava ostvaruju privredni subjekti koji imaju registrovano sjedište na teritoriji Republike Srpske, koji nisu smanjili broj radnika za više od 15 posto poredeći broj radnika na dan 31. august i 29. februar 2020. godine, koji imaju finansijski gubitak odnosno pad prometa u periodu jul-septembar 2020. godine od najmanje 40 posto u odnosu na isti period 2019. godine, i koji su izmirili poreze i doprinose na platu po svakom zaposlenom radniku.

Ubrzo nakon usvajanja drugog rebalansa Vlada RS utvrdila je i Prijedlog budžeta za 2021. godinu u iznosu 3,795 milijardi KM, što predstavlja povećanje za 159 miliona KM. Obrazlažući ovaj dokument, ministrica finansija RS Zora Vidović kazala je da je budžet uvećan zbog predviđenog zaduženja naredne godine i povećanja penzija. Kazala je i da je Vlada razmatrala set zakona i odluka u vezi s ekonomskom politikom za 2021. godinu, koja će biti u znaku saniranja negativnih posljedica pandemije.

“Ako posmatramo budžet za 2021. godinu u odnosu na budžet za ovu godinu koji smo napravili prije pandemije virusa korona, naše uštede su 183,5 miliona KM. Troškovi su povećani za 286,8 miliona KM, na šta je najviše utjecalo povećanje na platama od 0,3 posto, odnosno minuli rad, 8,8 miliona KM, zatim penzije koje su veće za 39,5 miliona KM, isplata duga koja je veća za 189,5 miliona KM, grantovi privredi i zdravstvu koji su veći za 14 miliona KM.

Za nove tehnologije u privredi imamo subvencije od pet miliona KM, za novozaposlene radnike pet miliona KM. Stari program za povećanje plata se nastavlja i u narednoj godini, odnosno za povrat poreza i doprinosa za povećanje plata biće izdvojeno pet miliona KM”, saopštila je ministrica Vidović novinarima. Istakla je također da je za privredne aktivnosti planirano 116 miliona mimo Kompenzacionog fonda, za koji je predviđeno 90 miliona KM i koji će služiti za potrebe troškova u zdravstvu, ali i selektivno granama koje budu najviše ugrožene pandemijom virusa korona.

Godina štednje

Direktor Unije udruženja poslodavaca RS (UUPRS) Saša Aćić kazao nam je da će u Garantnom programu RS biti osigurana sredstva za garancije do 70 posto kredita koja će biti namijenjena za likvidnost poslodavaca.
“U 2021. godini biće realizovani i podsticaji zapošljavanju i rastu plata. Ključni prijedlozi UUPRS se odnose na smanjenje fiskalnih i parafiskalnih opterećenja. Izvjesno je da će Vlada RS posvetiti značajnu pažnju 'giljotini' parafiskala. Pored navedenog, naša očekivanja se odnose i na reformu obrazovnog sistema, suzbijanje neformalne ekonomije i javne potrošnje. Na nivou zajedničkih organa Bosne i Hercegovine očekujemo korekcije

Zakona o PDV-u po zahtjevima poslovne zajednice, donošenje novog zakona o javnim nabavkama uz učešće poslovne zajednice i značajnije efekte po pitanju zaštite domaće proizvodnje”, kazao je Aćić za Radničku solidarnost.

Aćić je dodao da niko sa sigurnošću ne može predvidjeti razvoj situacije u vezi sa širenjem virusa korona, a time ni potencijalne efekte zatvaranja ekonomija s kojima domaće kompanije imaju značajnu spoljnotrgovinsku razmjenu.

“Ne možemo reći u kojoj mjeri će biti negativni efekti na poslovanje i broj radnika. Trenutno se radi na realizaciji drugog kruga podrške poslodavcima iz najugroženijih sektora u ugostiteljstvu i saobraćaju koji će biti bazirani na oslobađanjima od plaćanja poreza i doprinosa”, rekao je Aćić.
 
Ministrica finansija RS potvrdila je da će 2021. biti godina štednje zbog pandemije virusa korona, te da će se javni sektor odreći materijalnih troškova, nabavki koje nisu neophodne, manje će se putovati, a samim time umanjiće se potrošnja za gorivo i reprezentacije. Kazala je da su uštede na materijalnim i nekim drugim troškovima u tekućoj godini iznosile 55 miliona KM. Plan je da se u 2021. uštedi oko stotinu miliona i da se taj novac prebaci u Kompenzacioni fond. Prava budžetskih korisnika, socijalna davanja i plate, kako su obećale su vlasti, neće se umanjivati, a penzije će biti povećane.
0 0

Kontaktirajte nas

 

 

Front Slobode
Dragiše Trifkovića 2/3
Tuzla, 75 000
Bosna i Hercegovina
runiverzitet@gmail.com

Mapa

Brojač posjeta

Broj online korisnika: 4

Broj jedinstvenih posjeta: 65542

Ukupno pregleda: 556529