RADNICI GOVORE / WORKERS SPEAK

Radnici govore je ciklus intervjua sa radnicima Dite, ali i drugih fabrika uništene industrije na području Tuzlanskog kanota, u kojima radnici govore o svojim počecima, iskustvima, te svemu što im se desilo u proteklim godinama rada i borbi za svoja prava.

Razgovor sa fotografkinjom Imranom Kapetanović

 

Slika
Današnja sagovornica podcasta Radničkog univerziteta je sarajevska fotografkinja Imrana Kapetanović. Imrana nam je govorila o projektima na kojima radi, dokumentarističkoj fotografiji, te aktivističkom segmentu njenog rada. Govorila je o svojim iskustvima iz fabrike u kojoj je radila ciklus "Portret žena u radnom okruženju", duhu velikog kolektiva i vrijednostima koje ovakvi kolektivi nose. U razgovoru smo se osvrnule i na slabu zastupljenost radničkih tema u umjetničkom i kulturnom prostoru našeg društva. Razgovor vodila Sanja Horić.
FOTO: Lična arhiva
Produkcija: Udruženje Front slobode, platforma Radnički univerzitet
novembar 2021.

Razgovor sa Marinom Lugonjić, bivšom radnicom fabrike deterdženata DITA Tuzla

Podnaslov

Slika
Gošća nove epizode podcasta RU je gospođa Marina Lugonjić. Gospođa Lugonjić je u fabrici deterdženata DITA Tuzla provela 32 godine, započevši svoju radnu priču sada davne 1987. Međutim, nakon posljednje privatizacije fabrike prije tri godine, Marina je prebačena na radno mjesto pakirke za trgovački lanac. Kako to izgleda kada pred samu penziju budete dovedeni u poziciju da mijenjate kolektiv i okruženje, poslušajte u razgovoru.
Razgovor vodila Sanja Horić.
FOTO: RU Arhiv, Marina Lugonjić
Produkcija Udruženje Front slobode, platforma Radnički univerzitet
oktobar 2021.

Razgovor sa Vladislavom Vlajićem, bivšim radnikom Sodaso kombinata i eko-aktivistom

 

Slika
Gost današnjeg podcasta je gospodin Vladislav Vlajić, bivši radnik SodaSo kombinata, ali i eko - aktivist koji se bori za zaštitu okoliša u cijeloj Bosni i Hercegovini. Gospodin Vlajić nam je pojasnio kako je došlo do razvoja industrije u našem regionu, koje su bile prednosti, a koje mane te industrije, te šta je ostalo nakon svega. Govorio nam je i o niskom nivou ekološke svijesti kod BiH građana i velikom problemu otpada svih vrsta s kojim se svakodnevno borimo. Razgovor vodila Sanja Horić.
FOTO: Rafting klub Tuzlak, akcija sadnje drveća na Slanoj Banji
Produkcija: Front sslobode, platforma Radnički univerzitet
oktobar 2021.

Razgovor sa aktivistom i advokatom Gordanom Isabegovićem

 

Slika

Gost ove epizode podcasta Radničkog univerziteta je tuzlanski aktivist i pravnik, Gordan Isabegović. Sa Isabegovićem smo razgovarali o njegovim aktivističkim počecima, aktivnom radu na pravnoj pomoći obespravljenim radnicima, ali i o pravnim i administrativnim preprekama sa kojima se radnici susreću u borbi za ostvarivanje svojih prava. Razgovor vodila Sanja Horić.

FOTO: arhiv Radničkog univerziteta, 2012., barikada ispred fabrike deterdženata Dita Tuzla

Produkcija: Udruženje Front slobode, platforma Radnički univerzitet
oktobar 2021.

Razgovor sa Refijom Bosankić i Eminom Busuladžić, bivšim radnicama Borca Banovići i Dite

Podnaslov

Slika
Ogroman postotak radnika bivše industrije TK se za svoja prava morao boriti na ulicama. Izuzetak nisu bile ni radnice konfekcije Borac Banovići i fabrike deterdženata Dita Tuzla. O ovom problemu za podcast RU Sanja Horić je razgovarala sa Refijom Bosankić, bivšom radnicom Borca Banovići i Eminom Busuladžić, bivšom radnicom Dite iz Tuzle. Razgovor vodila Sanja Horić.

Razgovor s Eminom Pjanić, bivšom radnicom fabrike obuće Fortuna Gračanica

 

Slika
Boreći se za svoja prava, otpuštene radnice fabrike obuće Fortuna Gračanica su postavile šatorski kamp na kapiji svoje bivše fabrike, te u kampu provele sedam mjeseci 2017. godine. O iskustvu borbe iz kampa za podkast Radničkog Univerziteta govorila bivša radnica Fortune, Emina Pjanić. Razgovor vodila Sanja Horić.

Razgovor sa Slobodanom Rašićem, autorom izložbe "70 godina Rudi Čajaveca"

 

Slika
Izložba "70 godina Rudi Čajaveca" autora Slobodana Rašića nam donosi uvid u neko drugo vrijeme, koje je ostalo daleko iza nas. Izložba kroz fotografije, novinske isječke, audio svjedošanstva i originalne fabričke aparate govori o uspjesima i napretku preduzeća Rudi Čajavec iz Banjaluke. Gost nove epizode podcasta Radniškog univerziteta je autor izložbe - gospodin Rašić. Razgovor vodila Sanja Horić.

Razgovor sa Rabijom Hodžić, bivšom radnicom fabrike obuće Fortuna Gračanica

 

Slika
Rabija Hodžić je bivša radnica fabrike obuće Fortuna iz Gračanice. Za podcast Radničkog univerziteta je govorila o tome kako je došlo do stečaja u ovoj fabrici, kako su se radnice i radnici angažovali oko ovog problema, te o tome šta bi za njih bilo najpovoljnije rješenje. Razgovor vodila Sanja Horić.

Razgovor sa Natašom Tadić, tuzlanskom novinarkom

 

Slika
Naša sagovornica u ovoj epizodi podcasta Radničkog univerziteta je Nataša Tadić, novinarka koja je veći dio svog radnog vijeka provela u izvještavanju o borbama i pravima radnika. Govorila je o tome kako su se novinari snalazili i navikavali na izvještavanje o privatizaciji i stečaju, kao nečemu novom na našim prostorima. Pored toga, govorila je i tome kako su novinari kao slabo ili nikako organizovani, boreći se za radnička prava svih drugih, osim za svoja vlastita. Razgovor vodila Sanja Horić.

Razgovor sa Munibom Čičkušićem, bivšim radnikom HAK-a

 

Slika
U razgovoru sa Munibom Čičkušićem, bivšim radnikom HAK-a, govorili smo o privatizaciji u ovom kompleksu, koja je dovela do potpunog uništenja fabrike, ali i radnika koji su u njoj radili. Razgovor vodila Sanja Horić.

Razgovor sa Enesom Husarićem, bivšim radnikom HAK-a

1. dio

Slika

Intervju sa Enesom Husarićem, nekadašnjim radnikom Hlor alkalnog kompleksa i fabrike deterdženata 'Dita' Tuzla, na temu zaštite na radu i toksičnog otpada nastalog iz proizvodnih procesa ove dvije tuzlanske fabrike.

Razgovor vodila Sanja Horić
Produkcija: Front slobode, platforma Radnički univerzitet
mart 2021.

Razgovor sa Miralemom Ibrišimovićem, bivšim radnikom HAK-a

 

Slika

Intervju sa Miralemom Ibrišimovićem, bivšim radnikom Hlor alkalnog kompleksa, na temu loše privatizacije ovog fabričkog kompleksa. Akcent intervjua je na uništavanju imovine u krugu fabrike, te opasnosti koje se mogu izazvati lošim tretmanom preostalih materijala i otrova.

Razgovor vodila Sanja Horić
Produkcija: Front slobode, platforma Radnički univerzitet
mart 2021.

Razgovor sa Enesom Tanovićem, bivšim radnikom HAK-a

 

Slika
Razgovor sa Enesom Tanovićem, bivšim radnikom Hloralkalnog kompleksa, te osnivačem Sindikata Solidarnosti. Tema razgovora je traženje krivca i preuzimanje odgovornosti za novonastlu situaciju u Hloralkalnom kompleksu.

Razgovor vodila Sanja Horić
Produkcija: Front slobode, platforma Radnički univerzitet
mart 2021.

Razgovor sa Sakibom Kopićem, bivšim radnikom HAK-a

2. dio

Slika
Razgovor sa Sakibom Kopićem, članom i osnivačem Sindikata Solidarnosti, te bivšim radnikom nekada jedne od najvećih fabrika u Tuzli (Hloralkalni kompleks). U drugom dijelu razgovora smo se osvrnuli na to kako je tekao proces privatizacije, koji su problemi Zakona o stečaju, te da li uopšte postoji šansa za reorganizaciju i ponovno pokretanje proizvodnje u tuzlanskim fabrikama.

Razgovor vodila Azra Jašarević
Produkcija: Front slobode, platforma Radnički univerzitet
mart 2021.

Razgovor sa Sakibom Kopićem, bivšim radnikom HAK-a

1. dio

Slika
Razgovor sa Sakibom Kopicem, clanom i osnivacem Sindikata Solidarnosti, te bivsim radnikom nekada jedne od najvecih fabrika u Tuzli (Hloralkalni kompleks), u prvom dijelu razgovora na temu privatizacije i Zakona o stecaju u Federaciji, osvrnuli smo se na pogubne strane ova dva procesa koja su zahvatila bh industriju. Najveci broj radnika koji im se obracao u Sindikatu za podrsku i pomoc su upravo radnici koji su prosli kroz stecajne postupke u svojim firmama.

Razgovor vodila Azra jašarević
Produkcija: Front slobode, platforma Radnički univerzitet
mart 2021.

Razgovor sa Dinom Šakanovićem, istoričarom i analitičarom

 

Slika
Razgovor sa Dinom Šakanovićem, istoričarem sa interesovanjem za temu tuzlanske industrije u tranziciji, saradnikom i članom Fronta slobode. Razgovarali smo na temu razvoja tuzlanske industrije, organizacije rada i proizvodnje u tuzlanskim fabrikama. Sljedeće teme koje ćemo pokriti u narednim razgovorima su proces privatizacije ‘90tih godina te stečaj i reorganizaciju koje slijede poslije.

Razgovor vodila Azra jašarević
Produkcija: Front slobode, platforma Radnički univerzitet
mart 2021.

FABRIKA I IJA - Ali Huremović

FABRIKA I JA - Emina Kasupović

Dokumentarni film o protestima radnica tvornice "Borac" Banovići tokom 2019. godine. Radnice su zahtijevale uvezivanje radnog staža kao uslov za ostvarivanje prava ne penziju.

Kamp obespravljenih radnika

Radnik i fabrika

"Radnik i fabrika" je dokumentarni film o odnosu radnika naspram svoje fabrike - Senada Džafića i fabrike deterdženata Dita Tuzla. Gospodin Džafić nas je u kratkoj priči proveo kroz istoriju fabrike, te najkritičnijem momentu - borbi za opstanak fabrike u vremenima privatizacije. 

POGREŠNA ADRESA

Nezaposlenim zabranjen ulaz

Privatizacija - imenica, ženski rod

Protest za proizvodnju

Glas Dite

Senad Džinić

''Sad trenutni status ove fabrike je takav kakav jeste, prilagoditi se moramo privatnom sektoru, ali ne na način da vas neko uzme, pa da vas pokuša toliko degradirati da vi svojih 25 - 30 godina rada, poslije počnete tražiti pravdu na ulici...''

Ejub Nuhanović

"Moj životni put je znači čitav vezan za ovu Ditu. Zato se ja toliko borim i do zadnjeg trenutka ću se boriti da ona ostane da radi. Vezano je znači, othranio sam djecu, dvije kćerke imam, sve, znači, od ove Dite. Nikakvog drugog nisam imao. I stalo mi je da ova fabrika radi...''

Jasminka Delić i Meho Emkić

''Bili smo uporni i sačuvali smo fabriku, da ostane čitava i da je pokrenemo. Oni su mislili da od ovoga nema ništa, da ćemo mi kratko se zadržati, možda pola godine, godinu, i da ćemo napustiti i da će oni početi čerupati, kao ovako ove firme oko nas."

Hrustan Muminović

" To što se desilo u februaru prije dvije godine, to je po meni ključni momenat. Da bi oni ovaj... jer mnoge su firme počele u to doba da propadaju, ovako il onako. To je bila prekretnica za Ditu, za ovo što sad radimo."

Said Delić

Zekerijah Šmigalović

Pašan Gutić

Mevludin Kovacevic

0 0

Kontaktirajte nas

 

 

Front Slobode
Dragiše Trifkovića 2/3
Tuzla, 75 000
Bosna i Hercegovina
runiverzitet@gmail.com

Mapa

Brojač posjeta

Broj online korisnika: 1

Broj jedinstvenih posjeta: 71652

Ukupno pregleda: 617067