RADNICI GOVORE / WORKERS SPEAK

Radnici govore je ciklus intervjua sa radnicima Dite, ali i drugih fabrika uništene industrije na području Tuzlanskog kanota, u kojima radnici govore o svojim počecima, iskustvima, te svemu što im se desilo u proteklim godinama rada i borbi za svoja prava.

FABRIKA I IJA - Ali Huremović

FABRIKA I JA - Emina Kasupović

Dokumentarni film o protestima radnica tvornice "Borac" Banovići tokom 2019. godine. Radnice su zahtijevale uvezivanje radnog staža kao uslov za ostvarivanje prava ne penziju.

Kamp obespravljenih radnika

Radnik i fabrika

"Radnik i fabrika" je dokumentarni film o odnosu radnika naspram svoje fabrike - Senada Džafića i fabrike deterdženata Dita Tuzla. Gospodin Džafić nas je u kratkoj priči proveo kroz istoriju fabrike, te najkritičnijem momentu - borbi za opstanak fabrike u vremenima privatizacije. 

POGREŠNA ADRESA

Nezaposlenim zabranjen ulaz

Privatizacija - imenica, ženski rod

Protest za proizvodnju

Glas Dite

Senad Džinić

''Sad trenutni status ove fabrike je takav kakav jeste, prilagoditi se moramo privatnom sektoru, ali ne na način da vas neko uzme, pa da vas pokuša toliko degradirati da vi svojih 25 - 30 godina rada, poslije počnete tražiti pravdu na ulici...''

Ejub Nuhanović

"Moj životni put je znači čitav vezan za ovu Ditu. Zato se ja toliko borim i do zadnjeg trenutka ću se boriti da ona ostane da radi. Vezano je znači, othranio sam djecu, dvije kćerke imam, sve, znači, od ove Dite. Nikakvog drugog nisam imao. I stalo mi je da ova fabrika radi...''

Jasminka Delić i Meho Emkić

''Bili smo uporni i sačuvali smo fabriku, da ostane čitava i da je pokrenemo. Oni su mislili da od ovoga nema ništa, da ćemo mi kratko se zadržati, možda pola godine, godinu, i da ćemo napustiti i da će oni početi čerupati, kao ovako ove firme oko nas."

Hrustan Muminović

" To što se desilo u februaru prije dvije godine, to je po meni ključni momenat. Da bi oni ovaj... jer mnoge su firme počele u to doba da propadaju, ovako il onako. To je bila prekretnica za Ditu, za ovo što sad radimo."

Said Delić

Zekerijah Šmigalović

Pašan Gutić

Mevludin Kovacevic

0 0

Kontaktirajte nas

 

 

Front Slobode
Đorđa Mihailovića 3/4
Tuzla, 75 000
Bosna i hercegovina
runiverzitet@gmail.com

Mapa