Zidne novine

Saopštenje za javnost

Inicijativa "Naše pravo je čist zrak"

06.02.2020 12:34
Slika
U cilju informisanja građana o dosadašnjim aktivnosti građanske inicijative “Naše pravo je čist zrak”, radna grupa je na sastanku održanom u srijedu, 05.02.2020. u 17h odlučila da uputi ovo saoštenje za javnost.
Nakon organizacije protesta za čisti zrak u januaru ove godine, predstavnici građanske inicijative, u kojoj učestvuje 18 organizacija civilnog društva iz Tuzle, su definisali konkretne zahtjeve za poduzimanje hitnih i učinkovitih mjera za smanjenje zagađenosti koje su uputili prema lokalnim i kantonalnim vlastima. 

 Sa gradonačelnikom Tuzle i njegovim saradnicima održan je sastanak 28.01.2020., kada su izloženi sljedeći zahtjevi:  

1.     Da se uvede redovan inspekcijski nadzor u individualnim stambenim objektima po pitanju implementacije Odluke o dimnjačarskim djelatnostima u cilju trenutnog smanjenja zagađenja zraka.

2.     Da Gradska uprava i Gradsko vijeće jasno iskažu svoju opredjeljenost da će im u narednih 5 godina najveći prioritet biti rješavanje problema zagađenja zraka.

3.     Da godišnji iznos koji se dobiva od TE Tuzla, na ime naknada za zagađenje zraka u Gradu Tuzla, u narednih 5 godina bude usmjeren u finansiranje projekata koji će direktno uticati na smanjenje zagađenja zraka.

4.     Da Gradska uprava kreira konkretan i provodiv petogodišnji Plan za smanjenje zagađenja zraka, koji će sadržavati postepeni prestanak korištenja uglja za zagrijavanje objekata u Gradu Tuzla.

 Pored navedenih zahtjeva, razgovarano je i o potrebi povećanja obima subvencioniranja priključenja na sistem daljinskog grijanja (SDG) individualnih objekata, mogućnosti prelaska na druge ekološki prihvatljive energente za zagrijavanje istih, te implementaciju mjera energetske efikasnosti i poboljšanje mreže javnog prevoza.

 Gradska uprava je neke od gore izloženih zahtjeva predstavila Gradskom vijeću na sjednici održanoj 30.01.2020., koje je usvojilo određene zaključke o kojima su se građani i predstavnici građanske inicijative mogli informisati samo putem lokalnih medija. 

 Stoga je na jučerašnjem sastanku, radna grupa građanske inicijative „Naše pravo je čisti zrak“ donijela sljedeće zaključke:

1.     Organizovati sastanak sa predstavnicima Gradskog vijeća sa zahtjevom za uspostavljanja posebne komisije pri Gradskom vijeću koja će pratiti provođenje mjera za smanjenje zagađenja u Gradu Tuzla i shodno tome redovno informisati građane o istim.

2.     Insistirati na kreiranju i provođenju petogodišnjeg plana za smanjenje zagađenja u Gradu Tuzla.

3.     Organizovati sastanak sa predstavnicima Skupštine TK, premijerom Vlade TK i nadležnim ministrima sa zahtjevom da se privrednim subjektima na području TK, zabrani korištenje fosilnih goriva za zagrijavanje poslovnih objekata, ali da se izmjeni i dopuni Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u TK

 Pozivamo sve građane Tuzlanskog kantona da prate naša saopštenja i da se priključe našoj inicijativi!

 Za sve dodatne informacije molimo da se obratite na kontakt mail: zenskavizija@gmail.com                                                                                         

NAŠE JE PRAVO ČIST ZRAK
0 0

Kontaktirajte nas

 

 

Front Slobode
Dragiše Trifkovića 2/3
Tuzla, 75 000
Bosna i Hercegovina
runiverzitet@gmail.com

Mapa

Brojač posjeta

Broj online korisnika: 1

Broj jedinstvenih posjeta: 67284

Ukupno pregleda: 571087