Rad i pandemija

ŠTA JE DONIO PROCES RESTRUKTURIRANJA ELEKTROPRIVREDE RS?

“Optimizacija” preko leđa radnika

14.10.2020 21:44
Slika
Uprkos sveopštoj krizi izazvanoj pandemijom virusa korona, proces restrukturiranja nije zaustavljen. Ovog ljeta došlo je do smanjenja broja radnika. Tako je u augustu ove godine objavljeno da je odlazak 775 radnika iz distributivnih preduzeća, uz isplatu otpremnina...

AUTOR: MIRSAD BEHRAM

Problemi energetskog sektora u Republici Srpskoj ponovo su u posljednje vrijeme izbili u prvi plan. Naime, prije nekoliko dana Odbor sindikata radnika u Elektroprivredi RS zatražio je sastanak sa rukovodstvom tog preduzeća, na kojem žele iznijeti svoje zahtjeve u pogledu novog kolektivnog ugovora za radnike tog sektora.
 
Takođe, od rukovodstva Elektroprivrede RS tražili su da obrazloži stanje oko restrukturiranja preduzeća, a jedan od zahtjeva je da se poveća cijena rada za 12,5%, odnosno na 160 KM.
 
Sindikalci su, uz to, ustvrdili kako je energetski sektor u Republici Srpskoj rastrojen, upravljački sistem razrušen, a radnici bi se mogli naći u problemima.
 
Počelo je sa pričom o restrukturiranju
 
Problemi elektroenergetskog sektora u Republici Srpskoj zahuktali su se još prošle godine, kada se krenulo s pričom o restrukturiranju, u čemu su od početka sindikalni predstavnici vidjeli namjeru privatizacije na mala vrata.
 
Treba podsjetiti kako se još u jesen prošle godine govorkalo o tihoj privatizaciji nakon što je objavljeno da je u procesu restrukturiranja distributivnih preduzeća iz sistema Elektroprivrede RS predviđeno razdvajanje distribucije i snabdjevača, pri čemu je u tom trenutku te dvije djelatnosti obavljalo pet distributivnih preduzeća ERS.
 
Ukratko, kako su tada isticali iz Sindikata energetike RS, plan je bio da distributivna preduzeća samo obavljaju distribuciju električne energije i da se brinu o mreži, a da se formira jedan snabdjevač električne energije na nivou holdinga ERS. Istovremeno bi se na tržište uveli i privatni snabdjevači, koji bi dalje prodavali električnu energiju potrošačima.
 
Vlasti su ulazak u proces restrukturiranja opravdavale zahtjevima Evropske unije; tačnije, rečeno je kako je restrukturiranje energetskog sektora u skladu sa regulativom Energetske zajednice.
 
U ERS se govorilo kako bi proces reorganizacije – razdvajanje distribucije od djelatnosti snabdijevanja i proizvodnje – trebao dovesti do efikasnog poslovanja.
 
Međutim, što se tiče zaposlenih, problemi su počeli u samom startu, jer je već tada rečeno da će u procesu restrukturiranja viškom biti proglašeno više stotina radnika. Prema podacima koje su u posljednjem kvartalu 2019. godine objavili mediji, u sistemu ERS tada je bilo zaposleno oko 9.600 radnika, pri čemu je u tri prethodne godine zaposleno njih oko 3.000.
 
Iz sindikata su tada objašnjavali kako se, kada je u pitanju Elektroprivreda RS, Vlada Sporazumom o pristupanju Evropskoj energetskoj zajednici obavezala na restrukturiranje ERS, i to u prvoj fazi odvajanjem sektora snabdijevanja od distribucije, te optimizacijom broja zaposlenih. Procijenjeno da je u prvoj fazi njih 15 posto samo u distributivnim preduzećima. Kada se tome dodaju i radnici koji su prebačeni u snabdijevanje, dođemo do cifre više od 1.000 radnika koji moraju biti zbrinuti kroz adekvatan program – kazali su u to vrijeme sindikalni predstavnici.
 
Ni pandemija nije omela restrukturiranje
 
Uprkos sveopštoj krizi izazvanoj pandemijom virusa korona, proces restrukturiranja nije zaustavljen. Ovog ljeta došlo je do smanjenja broja radnika. Tako je u augustu ove godine objavljeno da je odlazak 775 radnika iz distributivnih preduzeća, uz isplatu otpremnina, Elektroprivredu Republike Srpske koštao 31 milion maraka. Pritom to nije konačan iznos jer ih čeka reorganizacija proizvodnih preduzeća i smanjenje broja radnika.
 
U prvom valu odlaska radnika, do 1. jula ove godine, uz isplatu stimulativnih otpremnina koje su dosezale i do 50.000 KM, u sektoru distribucije odobrena su 672 sporazumna prestanka radnog odnosa. Zatim je uslijedio drugi poziv, te je isplata otpremnina odobrena za 103 radnika, od kojih je za 10 njih radni odnos prestao 1. augusta, a za preostala 93 radnika zaključenje sporazuma vršeno je tokom augusta te im je radni odnos prestao zaključno s tim mjesecom.
 
Prema informacijama koje su dospjele u javnost, prije početka reorganizacije u sektoru distribucije širom Republike Srpske je radilo 3.937 radnika, a sa završetkom taj broj će biti sveden na 3.162 zaposlena.
 
I to nije kraj. Koliko je poznato javnosti, restrukturiranje proizvodnih preduzeća naredna je aktivnost u procesu reorganizacije kompanije ERS u cjelini.
 
Inače, prema Zakonu o električnoj energiji RS, svih pet elektrodistributivnih preduzeća ERS od 1. januara 2021. godine treba da prestanu s poslovima snabdijevanja kupaca i da postanu operatori distributivnog sistema.
 
Kuda ide ERS?
 
Među zahtjevima koje su ovih dana iz Odbora sindikata radnika u Elektroprivredi RS uputili rukovodstvu kompanije nalazi se i taj koji se odnosi na restrukturiranje ERS.
 
U otvorenom pismu Sindikat je pozvao upravu matičnog preduzeća na razgovor o zaključcima koje je donio Odbor sindikata, a u kojim se, pored ostalog, navodi kako je Sindikat „zabrinut zbog procesa restrukturiranja ERS i traži se odgovor kuda ide ERS“.
 
I tu problemima nije kraj. Iskrsnuo je spor sindikata ERS, zavisnih preduzeća i uprave u vezi s kolektivnim ugovorom. Naime, Odbor Sindikata ERS zatražio je da uprave svih zavisnih preduzeća do 25. septembra daju saglasnost da se kolektivni ugovor produži na još tri godine pošto je istekao 13. septembra, a potpisan je prije tri godine.
 
Uprave zavisnih preduzeća jesu saglasne da se produži kolektivni ugovor za radnike u Elektroprivredi, ali nema podrške matičnog preduzeća. Kako su izvijestili mediji, namjera Uprave Elektroprivrede RS bila je da taj ugovor bude produžen do kraja ove godine, ali je Odbor sindikata ERS to odbio uz obrazloženje da pravilnik koji im je ponuđen – kako navode – jednostrani akt koji donosi poslodavac.
 
S druge strane, iz ERS su medijima saopštili kako je rukovodstvo kompanije spremno da razgovara i odazvat će se pozivu predstavnika radnika.
 
„Uprava Elektroprivrede Republike Srpske će zajedno sa Sindikatom radnika Mješovitog holdinga ERS zaključiti novi kolektivni ugovor, poštujući Zakon o radu i na osnovu zajednički definisanih stavova i odluka. Shodno Zakonu o radu Republike Srpske, niko neće biti oštećen dok se ne definišu novi uslovi rada i ne zaključi novi kolektivni ugovor“, saopšteno je iz Elektroprivrede RS.
 
Ukoliko dogovor na kraju ne bude postignut, iz Sindikata radnika u ERS poručili su da su, zajedno s radnicima, spremni izaći i na ulicu.
 
Još dok se zakuhavala priča o restrukturiranju ERS, na jednoj od skupštinskih rasprava o reformama u javnim preduzećima krajem prošle godine premijer RS Radovan Višković je, uz ostalo, u obraćanju Parlamentu RS kazao da je reforma javnih preduzeća, osim reforme zdravstvenog sistema, najvažniji zadatak.
 
„Sva javna preduzeća u RS u 2020. godine treba da izađu sa planom reorganizacije, te jasno definisanim smanjenjem broja radnika, načinom smanjenja obaveza i jasno definisanim prihodom koji će obezbijediti kroz domaćinsko poslovanje bazirano na korporativnim principima“, precizirao je tada Višković.
 
Priča o “optimizaciji” i “korporativnim principima” poslovanja javnih preduzeća je uveliko počela. Sad je samo pitanje hoće li se to desiti preko leđa radnika?Produkciju ovog teksta podržao Fond otvoreno društvo BiH
0 0

Kontaktirajte nas

 

 

Front Slobode
Dragiše Trifkovića 2/3
Tuzla, 75 000
Bosna i Hercegovina
runiverzitet@gmail.com

Mapa

Brojač posjeta

Broj online korisnika: 4

Broj jedinstvenih posjeta: 71653

Ukupno pregleda: 617083