Zidne novine

Tuzlanska industrija – Čitulja budućnosti

Izložba digitalnih kolaža o tuzlanskim fabrikama kroz vremenski period od 1960. do 2020.

30.11.2022 16:03
Slika
 

Kroz arhivske članke nekadašnjeg tuzlanskog dnevnog časopisa Front Slobode i radničkih novina Metalac, Livac i Sodaso, istraživali smo osnivanje, ekonomski razvoj i ponor četiri tuzlanske fabrike: Livnice čelika, Resod Guminga, Špiritane/Germare, i Fabrike obuće Aida. Sve četiri fabrike su prestale sa proizvodnjom, neke od njih su već totalno sravljene sa zemljom a preostale napuštene hale čekaju istu sudbinu – bagere, rovarenja i rušenja,  nove "perspektivne" projekte u izgradnji koji će zauzeti njihovo mjesto te ih zakopati u nove, "moderne" temelje.

Naslov “Tuzlanska industrija – Čitulja budućnosti” je odraz našeg osjećaja deprimiranosti i beznađa, koji nas je obujmio dok smo posmatrali kako su nekada slavne tuzlanske, jugoslovenske fabrike, mjesta proizvodnje i obitavanja hiljade zaposlenih radnika (naših roditelja, građana, komšija, porodičnih prijatelja) postale staklena čudovišta konzumerističkog hodočašća za potrošačke, shopping obrede. Našim radom i interesovanjem javno objavljujemo da smo ožalošćeni njihovim nastajanjem i njihovom "novom" budućnosti.

Izložba digitalnih kolaža nastala je iz istraživačkog i kreativnog zajedničkog rada saradnika Fronta slobode, a podržana je od strane fondacije Roza Luxemburg Stiftung. 

Zahvaljujemo se na pomoći i podršci Babajić Sabini, te ostalim uposlenicima Narodne i univerzitetske biblioteke “Derviš Sušić” Tuzla.

Sve autorske radove u punoj rezoluciji i arhiv koji smo sakupili možete pronaći na linku:
 https://drive.google.com/drive/folders/1XV0lBOmPIAqrR_Z71CTzeHu_x8V0RPOm?usp=share_link.

0 0

Kontaktirajte nas

 

 

Front Slobode
Dragiše Trifkovića 2/3
Tuzla, 75 000
Bosna i Hercegovina
runiverzitet@gmail.com

Mapa

Brojač posjeta

Broj online korisnika: 1

Broj jedinstvenih posjeta: 65542

Ukupno pregleda: 556469