Zidne novine

ZAVRŠENA ŠKOLA DRUŠTVENE PISMENOSTI

KRAJ OVOGODIŠNJE ŠKOLE DRUŠTVENE PISMENOSTI FRONTA SLOBODE

06.10.2022 13:57
Slika
 

Jučer je završena naša već tradicionalna Škola društvene pismenosti koju smo organizirali za studente iz Bosne i Hercegovine. Uz podršku Central european university ove godine smo nastavili raniju praksu okupljanja aktivista, ljevičarskih intelektualaca i studenata.

Nakon pauze usljed epidemije COVID19, ove godine smo ponovo uspjeli pružiti priliku studetima da poslušaju predavanja i diskutuju o temama koje nadrastaju običan univerzitet i o kojima ne bi inače imali priliku razgovarati.

Tokom pet dana škole od 25. do 29. septembra, ukupno je održano 10 sesija sa šest predavača o različitim aktualnim pitanjima iz ljevičarske perspektive. Drugog dana škole dugogodišnji aktivist iz Mostara Husein Oručević govorio je o toksičnim institucijama i toksičnoj državi, sistemu nebrige i kriminala koji na kraju vode do fizičkog trovanja građana.

Profesorica Jasmina Husanović sa Univerziteta u Tuzli je održala predavanje o brizi, radu i društvenoj reprodukciji iz perspektive ekofeminizma i ekosocijalizma. Studenti su imali prilike čuti o razvoju feminističke ekologije, vrjednovanju ženskog rada i pitanjima poimanja brige za prirodu kao ženske osobine.

Trećeg dana Škole, profesor Mario Hibert sa Univerziteta u Sarajevu je govorio o gramatici disupcije, digitalnom siromaštvu i algoritamskom nasilju. Dotakao se paradoksa društvenih mreža u kome mi zapravo nismo korisnici mreža već mreže koriste nas kako bi došle do podataka i na kraju do zarade.

Nakon Maria Hiberta, predavanje o društvu, neoliberalnoj političkoj ontologiji i fenomenu solidarnosti održao je Savo Tomšić, slovenski sociolog i istraživač. Na kraju predavanja, bilo je razgovora i o trenutnim protestima žena u Iranu iz perspektive toksične muškosti.

U srijedu su kroz dvije sesije predavanja održali Šejla Šehabović, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine i profesor Damir Arsenijević sa Univerziteta u Tuzli govorili su o platformama Fronta slobode koje objedinjuju borbu protiv ekološkog nasilja, aktivizam i umjetnost te daju priliku različitim grupama da se izraze.

Poslije predavanja i diskusija, na kraju svakog dana je održan otvoreni panel „pitanje dana“ na kome su studenti i predavači kroz razgovor ponovo otvarali najaktualnije teme te razmjenjivali mišljenja i iskustva. Pokazalo se da su studentima posebno zanimljive teme stripa, animacija, korištenja društvenih mreža i anomalija unutar obrazovnog sistema.

Nadamo se da smo kroz Školu društvene pismenosti pružili studentima priliku da čuju nešto novo, diskutuju o zanimljivim temama i prošire svoje vidike. Na kraju škole, uz diskusiju smo došli do nekih novih ideja za koje se nadamo da ćemo iz zajedno u narednom periodu i ostvariti.

0 0

Kontaktirajte nas

 

 

Front Slobode
Dragiše Trifkovića 2/3
Tuzla, 75 000
Bosna i Hercegovina
runiverzitet@gmail.com

Mapa

Brojač posjeta

Broj online korisnika: 1

Broj jedinstvenih posjeta: 67284

Ukupno pregleda: 571088