PODCAST: RAD I PANDEMIJA

Razgovor sa Jagodom Iličić, učiteljicom TV škole na RTVTK

 

Slika
Učiteljica Jagoda Iličić je uposlenica Katoličkog školskog centra u Tuzli, no i jedna od TV učiteljica mališanima na području Tuzlanskog kantona. Gospođa Iličić nam je govorila o svojim iskustvima u TV nastavi, te o onome što se pokazalo kao dobro ili kao loše u obrazovanju u doba pandemije.
Razgovor vodila kolegica Sanja Horić.
Produkcija: Front Slobode, platforma Radnički Univerzitet. 

Razgovor sa Tomislavom Majićem, predsjednikom Udruženja za poduzetništvo i posao Link iz Mostara

 

Slika
Prema podacima Poreske uprave Federacije BiH u ovom bosanskohercegovačkom entitetu od 15. marta (ožujka) do 15. maja (svibnja) zbog korona virusa bez posla je ostalo 40 hiljada (tisuća) radnika . Mjere koje predlažu Federalna i kantonalne (županijske) vlade nisu adekvatne i neće pomoći oporavku privrede. Sadašnji trenutka bi se mogao iskoristiti za ozbiljne reforme u Bosni i Heregovini kako bi se ojačao realni sektor i smanjila javna uprava. O ovome ali i nekim mjerama koje bi mogle pomoći privredi i stanovništvu govori Tomislav Majić predsjednik Udruženje za poduzetništvo i posao Link iz Mostara. Razgovor vodio novinar Mirsad Behram.

Razgovor sa Anelom Kovačevićem, profesorom Engleskog jezika i književnosti

 

Slika

Naš današnji sagovornik je profesor Engleskog jezika i književnosti Anel Kovačević, koji je napravio pravo malo čudo od online nastave. Govorio nam je o tome kako je obrazovni sistem dočekao pandemiju COVID-19, kako su se prosvjetni radnici snašli u novim ulogama, te o budućnosti u obrazovanju. 
Razgovor vodila kolegica Sanja Horić.
Produkcija: Front Slobode, platforma Radnički Univerzitet.

Razgovor sa uposlenicama trgovine zdrave hrane Orašnica u Tuzli

 

Slika
Današnje sagovorinice su Suzana Milosavljević i Merima Lokmić, uposlenice trgovine zdrave hrane Orašnica u Tuzli. Govorile su nam o tome kako je pandemija uticala na njihovo poslovanje, ali i dale korisne savjete kako da sačuvamo i ojačamo imunitet tokom pandemije.
Razgovor vodila kolegica Azra Jašarević.
Produkcija: Udruženje Front Slobode, platforma Radnički Univerzitet.

Razgovor sa Sanjom Hajdukov, direktoricom Erazmo centra u Tuzli

 

Slika
Današnja gošća naše emisije je gospođa Sanja Hajdukov, direktorica edukativnog centra Erazmo u Tuzli. Centar za promociju cjeloživotnog učenja Erazmo omogućava svojim članovima sticanje novih, modernih i funkcionalnih znanja iz oblasti IT tehnologija i stranih jezika. Gospođa Hajdukov nam je na duhovan, dohovit i svjež način pojasnila kako ona gleda na novonastalu situaciju i objasnila gdje ona u ovome svemu pronalazi snagu i inspiraciju.
Razgovor vodila kolegica Sanja Horić.
Produkcija: Udruženje Front Slobode, platforma Radnički Univerzitet.

Razgovor sa Samirom Mulaosmanovićem

Palačinkara kod Bagija, Tuzla

Slika
Vlasnik tuzlanske uslužne radnje Palačinkara kod Bagija - Samir Mulaosmanović je bio gost naše nove epizode. Pričali smo o stanju u uslužnim djelatnostima posljednja dva mjeseca i preprekama s kojima se susreću. Razgovor vodila kolegica Sanja Horić.
Produkcija: Udruženje Front  Slobode, platforma Radnički Univerzitet.

ŽIVOT U VRIJEME PANDEMIJE

RAD I PANDEMIJA NA ABRAŠRADIJU

Slika
O NAŠEM PODCASTU "RAD I PANDEMIJA" ZA ABRAŠRADIO GOVORILA SANJA HORIĆ

Razgovor sa predsjednicom Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH - Mirsadom Ferhatović Beširović

 

Slika
Radnički Univerzitet je u saradnji sa udruženjem Radnička solidarnost iz Banja Luke, a u saradnji sa bivšim novinarima Oslobođenja, pokrenuo"Dosije Oslobođenje". Domaćin današnje epizode je bivši novinar Oslobođenja Mirsad Behram. Gošća je bila predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH - Mirsada Ferhatović Beširović.

Razgovor sa dr. Miodragom Femićem, predsjednikom Strukovnog sindikata doktora medicine RS

 

Slika
Gost našeg današnjeg podcasta je dr. Miodrag Femić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS. U razgovoru koji je vodila kolegica Gordana Katana, dr. Femić nam je pojasnio kakvo je trenutno stanje u sindikatu, ali se osvrnuo i na ukupnu sliku zdravska u ovim sedmicama pandemije.
Razgovor vodila: Gordana Katana
Tehnička podrška: Erduan Katana
Produkcija: Udruženje Front Slobode, platforma Ranički Univerzitet

Razgovor sa Merimom Džubur Grbić

DJ Mayra, Urban Beatz Lounge Bar Tuzla

Slika
Naša današnja gošća je bila Merima Džubur Grbić, dj-ina i vlasnica lokalnog kafea. Merima nam je objasnila kakav je njihov značaj bio do sada u našoj zajednici, kako se oni bore sa trenutnom krizom, te o budućim planovima.
DJ Mayra nam je sklopila i malu pjaylistu njenih omiljenih kompozicija -
Jimmy Cliff, "I can see clearly now"
Bob Marley, "Three little birds"
Donna Summer, "I feel love"
St. Germain, "Rose Rouge"
Pharrell Williams, "Happy"
Razgovor vodila Sanja Horić.
Produkcija: Front Slobode, platforma Radnički Univerzitet

Razgovor sa Goranom Čamdžićem, predstavnikom Sindikata ŽRS

Razgovor vodila Gordana Katana

Slika
U današnjem razgovoru poslušajte razgovor novinarke Gordane Katane i predsjednika sindikata ŽRS, Gorana Čamdžića o trenutnom stanju u željeznicama, te kako se nose sa nedaćama izazvanim pandemijom COVID -19.

Razgovor sa predstavnicima Sindikata Solidarnosti, Tuzla

Razgovor o radu Sindikata Solidarnosti u toku pandemije

19.04.2020 12:13
Slika
U našoj prvoj epizodi podcasta kolegica Azra Jašarević je vodila razgovor sa predstavnicima Sindikata Solidarnosti o trenutnom stanju u Sondikatu, te borbama radnika u doba pandemije.
Ikona

RAD I PANDEMIJA

PodCAST RADNIČKOG UNIVERZITETA

Slika
Radnički Univerzitet je pokrenuo vlastiti podcast, na kome ćemo se baviti radničkim temama u doba pandemije COVID-19.

DOSIJE OSLOBOĐENJE

Slika
Pandemijom COVID-19 su, između ostalih, bile pogođene i sve škole stranih jezika i druga udruženja koja se bave pružanjem usluga podučavanja i stručnog usavršavanja. Po naredbi Kriznog štaba TK, svoja vrata za polaznike je bio zatvorio i Centar za strane jezike Big Ben u Tuzli.
Slika
Predstavnici radnika kažu kako je u novim okolnostima jako teško djelovati sindikalno, uzimajući u obzir mjere koje su donesene zbog pojave zaraze COVID-19
Slika
U februaru ove godine uprava ŽRS najavila je drugu fazu restruktuiranja u okviru koje bi se trebala izvršiti unutrašnja reorganizacija preduzeća u cilju postizanja efikasnog poslovanja. Sindikati, još uvijek ujedinjeni, su tada upozorili da je neophodno prije toga sačiniti novu sistematizaciju...
Slika
Tokom pandemije nije bilo masovnog otpuštanja u fabrikama industrije tekstila, kože i obuće, ali problemi koji su postojali i prije koronavirusa dodatno su se usložnili. Smanjen obim proizvodnje doveo je do skraćivanja radnog vremena, a samim time ugrožene su ionako niske plate bh. radnika
Slika
Kako su se nakon 'uspješnih' privatizacija redakcije Oslobođenja i Večernjih novina našle pred kolapsom

UGOSTITELJI I MALI OBRTNICI IZVUKLI NAJDEBLJI KRAJ

Izostali i pomoć i razumjevanje vlasti prema onima koji su savjesno punili državni budžet

26.05.2020 19:33
Slika
Jedna od velikih ugostiteljskih kuća iz Tuzle „MamaMia“ s početkom pandemije koronavirusa morala je zatvoriti svoja vrata. Za vlasnike Sašu i Tanju Georgiev to je bio veliki izazov s kojim se nisu odmah znali suočiti, jer su se trebali neko vrijeme oprostiti od 130 svojih uposlenika.
Slika
Prava novinara u Bosni i Hercegovini godinama su na društvenoj margini. Trend derogiranja novinarske profesije nastavljen je tokom pandemije virusa Covid-19.
Slika
Sada, kada polako izlazimo iz prvog vala pandemije koronavirusa, zbrajaju se štete koje su pretrpjeli ugostitelji i turistički radnici. Vlasnici trpe finansijske gubitke, a radnice i radnici jedni za drugim sa svojih radnih mjesta prelaze na biroe za zapošljavanje –
Slika
Nakon prvog vala otpuštanja odmah po uvođenju mjera restrikcije u cijeloj Bosni i Hercegovini sindikalni predstavnici strahuju od pada kupovne moći građanstva

RADNIŠTVO U VRIJEME PANDEMIJE

D.M. je bio radnik jednog lokalnog hotela. Neposredno pred stupanja u opšti karantin, ugovor o radu mu je raskinut i rečeno mu je da više ne dolazi na posao, bez ikakvog posebnog razloga.
0 0

Kontaktirajte nas

 

 

Front Slobode
Đorđa Mihailovića 3/4
Tuzla, 75 000
Bosna i hercegovina
runiverzitet@gmail.com

Mapa