JAVNI POZIV ZA IMPLEMENTACIJU KOLABORATIVNIH INTERVENCIJA U ZAJEDNICI

Rok za prijave: Srijeda, 14.7.2021.

02.07.2021 11:13

 

Tim platforme Radničkog univerziteta podržane od strane Udruženja Front slobode objavljuje javni konkurs za prijedlog i implementiranje grupnog projekta, odnosno višemjesečne kolaborativne intervencije mladih aktivistkinja i aktivista u lokalnoj zajednici na temu zelene transformacije i društvene pravde, odnosno zelene tranzicije i društvene brige. Poziv je otvoren za sve zainteresovane mlade osobe starosne dobi od 16 do 35 godina koji žive u Tuzli i Tuzlanskom kantonu, a prijave moraju biti grupne u timovima od 3 do 5 osoba.

'Bosanski černobili': Toksični otpad u BiH

Intervju za Radio Slobodna Evropa: Damir Arsenijević

Slika

U Bosni i Hercegovini (BiH) ima na desetine industrijskih zona u kojima leže ogromne količine toksičnog industrijskog otpada koji truje građane, a vlasti ne rade ništa da ih otkriju i uklone, čime svjesno ubijaju građane ove zemlje, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Damir Arsenijević sa Univerziteta u Tuzli, koji je osnivač platforme za ekološku humanistiku "Zemlja-Voda-Zrak" iz Tuzle.

On ističe da je nedopustivo da postoje 'bosanski černobili' zbog čega je platforma "Zemlja-Voda-Zrak" uticala na vlast u Tuzlanskom kantonu (jedan od deset kantona u entitetu Federacija BiH) da se pozabavi opasnim zonama u gradu Tuzli, na sjeveroistoku BiH, u kojima ima na desetine hiljada tona toksičnog otpada iz bivših industrijskih postrojenja koje su ekološke bombe.

Autohtone Neretvanke

O ihtiofauni koja nestaje

Slika
Autohtone i endemične riblje vrste rijeke Neretve i njenih pritoka već su značajno ugrožene ranijim ljudskim remećenjima riječnih tokova, štetnim poribljavanjima, pretjeranim izlovljavanjem i zagađivanjem riječnih staništa. Izgradnja mreža malih hidrocentrala za mnoge može značiti i njihov potpuni nestanak.

DRUŠTVENA PISMENOST: KULTURA, EKOLOGIJA, MEDIJI

DRUŠTVENA PISMENOST: KULTURA, EKOLOGIJA, MEDIJI

Jasmina Husanović, Damir Arsenijević, Mario Hibert

08.01.2021 17:54
Slika
DRUŠTVENA PISMENOST: KULTURA, EKOLOGIJA, MEDIJI je publikacija koja ima za cilj da doprinese analizi i materijalizaciji društvene pismenosti u oblasti kulture, ekologije i medija kroz proizvodnju znanja i izgradnju kapaciteta, te transfer posebnih oblika znanja i metoda djelovanja između mlade po...

How Do We Work Together? Distribution, Political Labor, and Worker Struggles in Bosnia and Herzegovina

Distribute 2020

Slika
How, under what circumstances and to what ends does political labor become (re)distributed? What might those forms of (re)distribution look like in practice and what kinds of effects might they produce for both activism and anthropology? Our panel explores these questions from the vantage point of post socialist and postwar Bosnia and Herzegovina, focusing on collaborative research, activist and artistic projects inspired by and embedded within ongoing worker-led movements against privatization in the late-industrial city of Tuzla.

ARHIV I UČIONICE ZA DRUŠTVENO DOBRO:

O EMANCIPATIVNOJ POLITICI RADNIČKOG UNIVERZITETA

13.01.2020 15:34
Slika
O emancipativnoj politici u konktekstu terora nejednakosti u Bosni i Hercegovini

PRIRUČNIK: SMJERNICE ZA IZVJEŠTAVANJE O RADNIČKIM PRAVIMA, Vedada Baraković

Ikona

BITKA ZA DITU

 

Slika


Tim istraživača i umjetnika - Larisa Kurtović, Andrew Gilbert i Boris Stapić skupa sa  ekipom iz Radničkog Univerziteta trenutno radi na grafičkoj knjizi o nevjerovatnoj i važnoj borbi radnika Dite za njihovu fabriku.

Cijeli projekat BITKA ZA DITU, pogledajte na linku ispod, u bloku "opširnije".

Exertions Care, Publicity, and Worker Politics in Late Industrial Bosnia and Herzegovina

 

Slika
This photo essay both documents new forms of worker publicity in postsocialist Bosnia and Herzegovina and seeks to respond to the representational gaps that these forms have revealed.
0 0

Kontaktirajte nas

 

 

Front Slobode
Dragiše Trifkovića 2/3
Tuzla, 75 000
Bosna i Hercegovina
runiverzitet@gmail.com

Mapa

Brojač posjeta

Broj online korisnika: 3

Broj jedinstvenih posjeta: 69946

Ukupno pregleda: 598894