PODCAST: RAD I PANDEMIJA

Razgovor sa Huseinom Oručevićem, politologom i aktivistom

 

Slika
O predstojećim izborima u Mostaru naš novinar Mirsad Behram je razgovarao sa Huseinom Oruševićem, politologom i nevladinim aktivistom.

Uticaj pandemije na male obrte, Slađan Tomić

Razgovor sa Tomislavom Majićem, predsjednikom Udruženja Link iz Mostara

 

Slika
Naš novinar Mirsad Behram je za podcast Rad i pandemija govorio sa predsjednikom Udruge za poduzetništvo i posao "Link" Mostar - Tomislavom Majićem. Gospodin Majić je govorio o posljedicama pandemije i "lockdown-a" na privredu u BiH.

Razgovor sa Dragim Žujom, direktorom firme Agro-Neretva

 

Slika
U današnjoj epizodi podcasta Rad i pandemija naš novinar Mirsad Behram je razgovarao sa Dragim Žujom, direktorom firme Agro-Neretva iz Mostara , o tome kako je pandemija uticala na poljoprivredu, te kakve je posljedice na nju ostavila. Agro-Neretva se bavi otkupom proizvoda lokalnih poljoprivrednih proizvođača.

Razgovor sa Šejlom Glinac, violinisticom, profesoricom i koordinatoricom muzičkog programa "Artističke radne akcije"

Podnaslov

Slika
Današnja sagovornica podcasta "Rad i pandemija" je Šejla Glinac, tuzlanska violinistica i profesorica Muzičke škole u Tuzli. Kolegica Azra Jašarević je sa gospođicom Glinac razgovarala o online nastavi ove specifične škole, ali i o trenutnim aktivnostima koje se sprovode na polju kulture ovog grada.

Razgovor sa Feđom Zahirovićem, glumcem i slobodnim umjetnikom

 

Slika
Današnji sagovornik podcasta Rad i pandemija je tuzlanski glumac Feđa Zahirović. Feđa nam je govorio o položaju slobodnih umjetnika prije i u toku pandemije, te o problemima s kojima se svakodnevno susreću i kompromisima koje moraju napraviti kako bi opstali. Govorili smo o tome ko brine o "radniku-umjetniku", koji nema svoju "fabriku kulture", te šta bi taj radnik trebao da napravi kako bi mu opstanak bio dostojanstveniji. Razgovor vodila Sanja Horić.
Produkcija: Front Slobode, platforma Radnički Univerzitet, juli 2020

Razgovor sa Erminom Avdićem, generalnim sekretarom Mreže aktivnih zajednica

 

Slika
Današnji sagovornik podcasta Rad i pandemija je tuzlanski glumac i aktivista Ermin Avdić, generalni sekretar Mreže aktivnih zajednica - grassroots organizacije smještene u Tuzli, koja djeluje na području 16 mjesnih zajednica u 5 gradova TK. U toku pandemije su iskoristili svoje lokalne resurse kako bi pružili maksimalnu materijalnu, finansijsku i aktivističku pomoć ljudima u potrebi, kao i lokalnim zdravstvenim ustanovama mjesnih zajednica na kojima djeluju. Kroz svoj direktan rad sa krajnjim korisnicima došli su do poražavajućih podataka da je više od 800 domaćinstava bilo u velikoj krizi, kako finansijskoj tako i krizi za osnovne životne potrebe. Razgovor vodila Sanja Horić.
Produkcija: Front Slobode, platforma Radnički Univerzitet
jul 2020.

Razgovor sa Elvirom Duraković - Belko, psihoterapeutkinjom

"Novinari tokom pandemije izloženi pritisku"

Slika
Psihološku pomoć novinarima/ka, redakcijama, freelancerima i svim radnicima u medijima u Sarajevu pruža psihoterapeutkinja Elvira Duraković-Belko. Sa njom smo, u okviru projekta Radnička solidarnost, razgovarali i pokušali saznati probleme sa kojima se suočavaju novinari/ke i posljedicama po njihovo zdravlje.

RAZGOVOR SA TANJOM MILETIĆ ORUČEVIĆ, BH POZORIŠNOM REDITELJICOM

Podnaslov

Slika
O položaju radnika u kulturi u toku pandemije COVID-19 naš novinar Mirsad Behram je razgovarao sa uglednom mostarskom pozorišnom rediteljicom Tanjom Miletić Oručević. Gospođa Miletić Oručević nam je govorila o senzibilnosti umjetnika u novonastalim okolnostima, kao i položaju uposlenih radnika u kulturnim institucijama, te onih koji nemaju privilegiju stalnog zaposlenja. 

Razgovor sa Seadom Đulićem, predsjednikom Saveza antifašista i boraca NOB-a BiH

Podnaslov

Slika
O korona krizi i radničkim pravima za podcast Rad i pandemija razgovarali novinar Mirsad Behram i gospodin Sead Đulić, predsjednik Saveza antifašista i boraca NOB-a BiH, te pozorišni reditelj i direktor mostarskog Teatra mladih.

Razgovor sa Zlatkom Marinom, predsjednikom Samostalnog sindikata transportne djelatnosti

Podnaslov

Slika
Današnji sagovornik je gospodin Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti RS. U razgovoru koji je vodila naša novinarka Gordana Katana, gospodin Marin nam govori o ciljevima ovog sindikata, odnosima sa drugim sindikatima slične profilacije, te o restrukturisanjima najavljenim za transportna preduzeća.
Produkcija: Front Slobode, platforma Radnički Univerzitet
jun 2020.

Razgovor sa Dušicom Štilić, prevoditeljicom i edukatoricom

 

Slika
Današnja sagovornica je gospođa Dušica Štilić, prevoditeljica i edukatorica. Gospođa Dušica nam je u ovom zanimljivom razgovoru napravila kratku retrospekciju svojih trideset godina rada na polju prevođenja, te pojasnila kako su njeni poslovi funkcionisali u periodu restrikcija donešenih u cilju sprečavanja širenja pandemije COVID-19. Govorila nam je o svom poslovanju u online formama, te o svojim predviđanjima o tome kako bi budućnost prevođenja i neformalnih edukacija izgledala u okolnostima učestalih pandemija. Razgovor vodila Sanja Horić.

Razgovor sa Samirom Anićem, bivšim radnikom Aluminija

 

Slika
O stanju u Aluminiju slušamo podcast, koji je pripremio naš novinar Mirsad Behram. GOspodin Behram je razgovarao sa gospodinom Samirom Anićem, bivšim radnikom Aluminija.
"Podsjećanja radi, Mostar isključen je sa električne mreže, čime je ugašen tehnološki komplicirani proizvodni proces u toj fabrici, u noći između 9. i 10. jula 2019. godine, zbog dugovanja koja se procjenjuju na oko 400 miliona KM, od čega više od polovine otpada na dug za električnu energiju."

Razgovor sa Mirzom Ćatibušićem, direktorom NP Tuzla

 

Slika
Današnji gost našeg podcasta je direktor Narodnog pozorišta u Tuzli, glumac Mirza Ćatibušić. Gospodin Ćatibušić nam je rezimirao pozorišnu sezonu na izmaku, te pojasnio kako je njihova kuća radilla u periodu restrikcija. Dotakao se i veoma važne teme kulturne politike i nezavidnog položaja umjetnika freelancera, koji su u cijeloj priči ostali na cjedilu, te o uslovima pod kojima bi udruživanje u strukovna udruženja na polju umjetnosti imala smisla. Razgovor vodila Sanja Horić. 
Produkcija: Front Slobode, platforma Radnički univerzitet, jun 2020.

Razgovor sa Sabinom Skenderović Bukvić, voditeljicom Big Ben centra u Tuzli

 

Slika
Današnja gošća našeg podcasta Rad i pandemija je koordinatorica Centra za strane jezike Big Ben u Tuzli - Sabina Skenderović Bukvić. Ovaj centar je sa još pedeset udruženja građana i fondacija u TK pokrenuo inicijativu "Jednaka prava za udruženja", kojom nastupaju prema vlastima, zahtijevajući pomoć za sananciju štete nastale pandemijom COVID-19. Iako kao i svaki drugi pravni subjekti uredno plaćaju poreze i druge dadžbine prema državi, vlasti su u potpunosti zaobišle izaći im u susret. Razgovor vodila Sanja Horić.
Produkcija: Front Slobode, platforma Radnički Univerzitet
jun 2020.

Razgovor sa Jagodom Iličić, učiteljicom TV škole na RTVTK

 

Slika
Učiteljica Jagoda Iličić je uposlenica Katoličkog školskog centra u Tuzli, no i jedna od TV učiteljica mališanima na području Tuzlanskog kantona. Gospođa Iličić nam je govorila o svojim iskustvima u TV nastavi, te o onome što se pokazalo kao dobro ili kao loše u obrazovanju u doba pandemije.
Razgovor vodila kolegica Sanja Horić.
Produkcija: Front Slobode, platforma Radnički Univerzitet. 

Razgovor sa Tomislavom Majićem, predsjednikom Udruženja za poduzetništvo i posao Link iz Mostara

 

Slika
Prema podacima Poreske uprave Federacije BiH u ovom bosanskohercegovačkom entitetu od 15. marta (ožujka) do 15. maja (svibnja) zbog korona virusa bez posla je ostalo 40 hiljada (tisuća) radnika . Mjere koje predlažu Federalna i kantonalne (županijske) vlade nisu adekvatne i neće pomoći oporavku privrede. Sadašnji trenutka bi se mogao iskoristiti za ozbiljne reforme u Bosni i Heregovini kako bi se ojačao realni sektor i smanjila javna uprava. O ovome ali i nekim mjerama koje bi mogle pomoći privredi i stanovništvu govori Tomislav Majić predsjednik Udruženje za poduzetništvo i posao Link iz Mostara. Razgovor vodio novinar Mirsad Behram.

Razgovor sa Anelom Kovačevićem, profesorom Engleskog jezika i književnosti

 

Slika

Naš današnji sagovornik je profesor Engleskog jezika i književnosti Anel Kovačević, koji je napravio pravo malo čudo od online nastave. Govorio nam je o tome kako je obrazovni sistem dočekao pandemiju COVID-19, kako su se prosvjetni radnici snašli u novim ulogama, te o budućnosti u obrazovanju. 
Razgovor vodila kolegica Sanja Horić.
Produkcija: Front Slobode, platforma Radnički Univerzitet.

Razgovor sa uposlenicama trgovine zdrave hrane Orašnica u Tuzli

 

Slika
Današnje sagovorinice su Suzana Milosavljević i Merima Lokmić, uposlenice trgovine zdrave hrane Orašnica u Tuzli. Govorile su nam o tome kako je pandemija uticala na njihovo poslovanje, ali i dale korisne savjete kako da sačuvamo i ojačamo imunitet tokom pandemije.
Razgovor vodila kolegica Azra Jašarević.
Produkcija: Udruženje Front Slobode, platforma Radnički Univerzitet.

Razgovor sa Sanjom Hajdukov, direktoricom Erazmo centra u Tuzli

 

Slika
Današnja gošća naše emisije je gospođa Sanja Hajdukov, direktorica edukativnog centra Erazmo u Tuzli. Centar za promociju cjeloživotnog učenja Erazmo omogućava svojim članovima sticanje novih, modernih i funkcionalnih znanja iz oblasti IT tehnologija i stranih jezika. Gospođa Hajdukov nam je na duhovan, dohovit i svjež način pojasnila kako ona gleda na novonastalu situaciju i objasnila gdje ona u ovome svemu pronalazi snagu i inspiraciju.
Razgovor vodila kolegica Sanja Horić.
Produkcija: Udruženje Front Slobode, platforma Radnički Univerzitet.

Razgovor sa Samirom Mulaosmanovićem

Palačinkara kod Bagija, Tuzla

Slika
Vlasnik tuzlanske uslužne radnje Palačinkara kod Bagija - Samir Mulaosmanović je bio gost naše nove epizode. Pričali smo o stanju u uslužnim djelatnostima posljednja dva mjeseca i preprekama s kojima se susreću. Razgovor vodila kolegica Sanja Horić.
Produkcija: Udruženje Front  Slobode, platforma Radnički Univerzitet.

ŽIVOT U VRIJEME PANDEMIJE

RAD I PANDEMIJA NA ABRAŠRADIJU

Slika
O NAŠEM PODCASTU "RAD I PANDEMIJA" ZA ABRAŠRADIO GOVORILA SANJA HORIĆ

Razgovor sa predsjednicom Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH - Mirsadom Ferhatović Beširović

 

Slika
Radnički Univerzitet je u saradnji sa udruženjem Radnička solidarnost iz Banja Luke, a u saradnji sa bivšim novinarima Oslobođenja, pokrenuo"Dosije Oslobođenje". Domaćin današnje epizode je bivši novinar Oslobođenja Mirsad Behram. Gošća je bila predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH - Mirsada Ferhatović Beširović.

Razgovor sa dr. Miodragom Femićem, predsjednikom Strukovnog sindikata doktora medicine RS

 

Slika
Gost našeg današnjeg podcasta je dr. Miodrag Femić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS. U razgovoru koji je vodila kolegica Gordana Katana, dr. Femić nam je pojasnio kakvo je trenutno stanje u sindikatu, ali se osvrnuo i na ukupnu sliku zdravska u ovim sedmicama pandemije.
Razgovor vodila: Gordana Katana
Tehnička podrška: Erduan Katana
Produkcija: Udruženje Front Slobode, platforma Ranički Univerzitet

Razgovor sa Merimom Džubur Grbić

DJ Mayra, Urban Beatz Lounge Bar Tuzla

Slika
Naša današnja gošća je bila Merima Džubur Grbić, dj-ina i vlasnica lokalnog kafea. Merima nam je objasnila kakav je njihov značaj bio do sada u našoj zajednici, kako se oni bore sa trenutnom krizom, te o budućim planovima.
DJ Mayra nam je sklopila i malu pjaylistu njenih omiljenih kompozicija -
Jimmy Cliff, "I can see clearly now"
Bob Marley, "Three little birds"
Donna Summer, "I feel love"
St. Germain, "Rose Rouge"
Pharrell Williams, "Happy"
Razgovor vodila Sanja Horić.
Produkcija: Front Slobode, platforma Radnički Univerzitet

Razgovor sa Goranom Čamdžićem, predstavnikom Sindikata ŽRS

Razgovor vodila Gordana Katana

Slika
U današnjem razgovoru poslušajte razgovor novinarke Gordane Katane i predsjednika sindikata ŽRS, Gorana Čamdžića o trenutnom stanju u željeznicama, te kako se nose sa nedaćama izazvanim pandemijom COVID -19.

Razgovor sa predstavnicima Sindikata Solidarnosti, Tuzla

Razgovor o radu Sindikata Solidarnosti u toku pandemije

19.04.2020 12:13
Slika
U našoj prvoj epizodi podcasta kolegica Azra Jašarević je vodila razgovor sa predstavnicima Sindikata Solidarnosti o trenutnom stanju u Sondikatu, te borbama radnika u doba pandemije.
Ikona

RAD I PANDEMIJA

PodCAST RADNIČKOG UNIVERZITETA

Slika
Radnički Univerzitet je pokrenuo vlastiti podcast, na kome ćemo se baviti radničkim temama u doba pandemije COVID-19.

DOSIJE OSLOBOĐENJE

Slika
O povodu i razlozima izbijanja štrajka rudara svih 7 koncerna, samom štrajku rudara i njegovom toku, o radničkom neposluhu, te o sporazumu koji je potpisan sa Vladom Federacije i njegovim odredbama govori Sinan Husić u razgovoru sa našim Darkom Omeragićem
Slika
O modernizaciji i humanizaciju uslova rada u Rudniku uglja Kreka, kao i o aktuelnom štrajku rudara, te pregovorima koji su tom prilikom vođeni govori predsjednik Sindikata radnika, u razgovoru sa našim Darkom Omeragićem.
Slika
Prema podacima sa internetske stranice Porezne uprave FBiH, u Federaciji je na dan 14. decembra ove godine bilo 520.302 zaposlenih. Prije proglašenja stanja nesreće, 16. marta 2020. godine taj broj iznosio je 534.076, što bi značilo da vlasti u Federaciji planiraju vratiti 13.774 radna mjesta.
Slika
Virus otkaza krenuo je iz redakcije RSG, a masovni otkazi u grupaciji Oslobođenje pokrenuli su pandemiju otkaza. Tačan broj novinara i novinarki koji su dobili otkaz ne zna niko jer medijske kuće kriju podatk

MOŽE LI SPASITI PRIVREDA?

Prijedlog budžeta za 2021. godinu

15.12.2020 15:27
Slika
Ministrica finansija RS potvrdila je da će 2021. biti godina štednje zbog pandemije virusa korona, te da će se javni sektor odreći materijalnih troškova, nabavki koje nisu neophodne, manje će se putovati, a samim time umanjiće se potrošnja za gorivo i reprezentacije.
Slika
AUTORICA: SANELA KARAICAO reformi zdravstva u Bosni i Hercegovini govori se godinama, čak i desetljećima, ali se stanje u ovoj oblasti praktično ne mijenja od kraja devedesetih godina – jer nijedna garniture vlasti nije se usudila uhvatiti ukoštac sa problemima koji se gomilaju. Nezadovoljni su pacij...
Slika
AUTORKA: ANĐELA PEPIĆU julu i avgustu u oba entiteta zabilježen je blagi pad broja otkaza u odnosu na broj zaposlenih radnika, ali uz istovremeno drastično smanjenje privrednih aktivnosti (smanjen obim industrijske proizvodnje, te broj turističkih posjeta i noćenja), kao i prividno povećanje prosje...
Slika
Najniža plata u Republici Srpskoj iznosi 520 KM, a u Federaciji BiH 406 KM. Iako je jasno da se s ovim platama ne može preživjeti mjesec, vlastima u oba entiteta nije ni na kraj pameti da ih povećaju
Slika
Dodatni rizik u predizborno vrijeme je pojava novih portala, za koje ponekad ne znamo ni ko su im glavni i odgovorni urednici, ali uglavnom ne znamo ko su im vlasnici, ko ih finansira, iz kojih izvora i šta je njihova misija.

ŠTA JE DONIO PROCES RESTRUKTURIRANJA ELEKTROPRIVREDE RS?

“Optimizacija” preko leđa radnika

14.10.2020 21:44
Slika
Uprkos sveopštoj krizi izazvanoj pandemijom virusa korona, proces restrukturiranja nije zaustavljen. Ovog ljeta došlo je do smanjenja broja radnika. Tako je u augustu ove godine objavljeno da je odlazak 775 radnika iz distributivnih preduzeća, uz isplatu otpremnina...

Rubina Čengić: Novinarstvo je u najgoroj situaciji poslije rata

 

Slika
Novinar Slađan Tomić je za "Dosije Oslobođenje" razgovarao sa novinarkom Rubinom Čengić o položaju novinara tokom pandemije COVID-19.
Slika
Mediji su u očajnoj ekonomskoj situaciji, novinari takođe, jer im prijete ili otkazi ili danonoćni rad za mizerne (smanjene) plate. U situaciji kada, i ranije skroman marketinški kolač faktički više ne postoji, medijske kuće su u borbi za opstanak prepuštene na nemilost vlastima...
Slika
Pandemijom COVID-19 su, između ostalih, bile pogođene i sve škole stranih jezika i druga udruženja koja se bave pružanjem usluga podučavanja i stručnog usavršavanja. Po naredbi Kriznog štaba TK, svoja vrata za polaznike je bio zatvorio i Centar za strane jezike Big Ben u Tuzli.
Slika
Predstavnici radnika kažu kako je u novim okolnostima jako teško djelovati sindikalno, uzimajući u obzir mjere koje su donesene zbog pojave zaraze COVID-19
Slika
U februaru ove godine uprava ŽRS najavila je drugu fazu restruktuiranja u okviru koje bi se trebala izvršiti unutrašnja reorganizacija preduzeća u cilju postizanja efikasnog poslovanja. Sindikati, još uvijek ujedinjeni, su tada upozorili da je neophodno prije toga sačiniti novu sistematizaciju...
Slika
Tokom pandemije nije bilo masovnog otpuštanja u fabrikama industrije tekstila, kože i obuće, ali problemi koji su postojali i prije koronavirusa dodatno su se usložnili. Smanjen obim proizvodnje doveo je do skraćivanja radnog vremena, a samim time ugrožene su ionako niske plate bh. radnika
Slika
Kako su se nakon 'uspješnih' privatizacija redakcije Oslobođenja i Večernjih novina našle pred kolapsom

UGOSTITELJI I MALI OBRTNICI IZVUKLI NAJDEBLJI KRAJ

Izostali i pomoć i razumjevanje vlasti prema onima koji su savjesno punili državni budžet

26.05.2020 19:33
Slika
Jedna od velikih ugostiteljskih kuća iz Tuzle „MamaMia“ s početkom pandemije koronavirusa morala je zatvoriti svoja vrata. Za vlasnike Sašu i Tanju Georgiev to je bio veliki izazov s kojim se nisu odmah znali suočiti, jer su se trebali neko vrijeme oprostiti od 130 svojih uposlenika.
Slika
Prava novinara u Bosni i Hercegovini godinama su na društvenoj margini. Trend derogiranja novinarske profesije nastavljen je tokom pandemije virusa Covid-19.
Slika
Sada, kada polako izlazimo iz prvog vala pandemije koronavirusa, zbrajaju se štete koje su pretrpjeli ugostitelji i turistički radnici. Vlasnici trpe finansijske gubitke, a radnice i radnici jedni za drugim sa svojih radnih mjesta prelaze na biroe za zapošljavanje –
Slika
Nakon prvog vala otpuštanja odmah po uvođenju mjera restrikcije u cijeloj Bosni i Hercegovini sindikalni predstavnici strahuju od pada kupovne moći građanstva

RADNIŠTVO U VRIJEME PANDEMIJE

D.M. je bio radnik jednog lokalnog hotela. Neposredno pred stupanja u opšti karantin, ugovor o radu mu je raskinut i rečeno mu je da više ne dolazi na posao, bez ikakvog posebnog razloga.
0 0

Kontaktirajte nas

 

 

Front Slobode
Dragiše Trifkovića 2/3
Tuzla, 75 000
Bosna i Hercegovina
runiverzitet@gmail.com

Mapa

Brojač posjeta

Broj online korisnika: 1

Broj jedinstvenih posjeta: 71652

Ukupno pregleda: 617068